Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE

Amerikanci počinju proizvoditi kalašnjikove

kalaš
Foto: /DPA/PIXSELL
22.01.2015.
u 12:45

Kompanija RWC već razmatra nekoliko lokacija za proizvodnju koja bi trebala početi u drugom kvartalu ove godine

Potražnja tržišta za proslavljenom ruskom automatskom puškom AK-47 kalašnjikov nagnala je američkog zastupnika i vlasnika licencije za proizvodnju da to oružje počne proizvoditi u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, američka kompanija RWC suočila se s problemom dobave pušaka nakon lanjskog uvođenja zapadnih sankcija protiv ruskih kompanija i banaka, a na listi je i koncern Kalašnjikov.

Kako je CNN-u na lasvegaškom sajmu oružja izjavio Thomas McCrossin, izvršni direktor RWC-a, ta će kompanija pokrenuti proizvodnju AK-47 pušaka već u drugom tromjesečju ove godine, nakon što im isteknu postojeće zalihe već uvezenih pušaka. McCrossin dodaje kako već razmatra potencijalne lokacije za gradnju tvornice, a obećava i nova radna mjesta. Ipak, nije otkrio koliko ljudi namjerava zaposliti.

Nakon uvođenja sankcija, prodaja kalašnjikova u SAD-u se utrostručila, a ponegdje i učetverostručila, tvrde trgovci oružjem. Ipak, najbolja puška na svijetu, kako kalašnjikovu tepaju njegovi poklonici, i nema tako velik udjel na tamošnjem tržištu.

Statistički podaci Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) iz 2013. godine pokazuju da je Rusija tek na 9. mjestu najvećih izvoznika oružja u SAD-u sa 204.788 komada oružja. Najviše oružja Amerikanci uvoze iz Brazila i Austrije, više od 950.000 komada. Zanimljivo je što je Hrvatska peti najveći izvoznik sa 451.657 komada, dvostruko više od Rusije. Iz Hrvatske je došlo osam posto ukupno uvezenog oružja u SAD.

>> Kalašnjikov ima novi imidž: 'Naše oružje štiti mir'

>> SAD: Kupi terensko vozilo, na poklon dobiješ "kalašnjikov"!

Komentara 17

DU
Deleted user
13:36 22.01.2015.

Volim ove komentatore koji sve kude. Da je svaršen napisali bi da ima manu jer ne može pucati iza ćoška.

CA
campa
13:57 22.01.2015.

Amerikanci su pripremili tržište,jer je gotovo cijeli Bliski istok naoružan kalasnjikovima.Sad samo trebaju poćeti proizvodnju i dobro zaraditi.Žrtve nisu bitne.Bitna je demokracija i profit.

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
15:25 23.01.2015.

Murphyev zakon : sjeti se da tvoju pušku nije proizveo naljbolji proizvođač ,nego najpovoljniji ponuđač. Svaka je ona dobra ako imaš dovoljno metaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije