Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovinski rat

Hrvatskih pištolja nema u Trumpovu carinskom ratu

10.03.2018.
u 10:53

Odluka SAD-a o uvođenju carine na čelik i aluminij uznemirila je svijet, a američki predsjednik kaže da se carine neće uvoditi još najmanje 15 dana, tijekom kojih će SAD pratiti reakcije trgovinskih partnera.

Trumpov trgovački rat sa svijetom ne bi trebao imati veće negativne posljedice za Hrvatsku i njezine poduzetnike koji su orijentirani na američko tržište, prije svega karlovački HS Produkt i farmaceute. Lani su domaće tvrtke izvezle u Ameriku robe u vrijednosti 4 milijarde kuna, a ta je zemlja jedna od rijetkih s kojima imamo suficit u međusobnoj razmjeni budući da je uvoz četiri puta manji i lani je iznosio milijardu kuna.

No, među izvoznim proizvodima ima i spornog čelika i aluminija. Hrvatska gospodarska komora navodi da je 2016. izvezeno u SAD čelika za 175 tisuća eura te aluminija za 47.000 eura.

– Europa zasigurno nije prijetnja američkoj unutarnjoj sigurnosti pa očekujemo da ćemo biti isključeni iz carina – izjavila je u petak povjerenica Europske unije za trgovinu Cecilia Malmström, koja će se u subotu sastati s američkim partnerima i japanskim ministrom za trgovinu.

Udio četiri posto

– Računamo da smo isključeni iz odluke – dodala je Malmström. Odluka SAD-a o uvođenju carine na čelik i aluminij uznemirila je svijet, a američki predsjednik kaže da se carine neće uvoditi još najmanje 15 dana, tijekom kojih će SAD pratiti reakcije trgovinskih partnera.

– Gledat ćemo tko će se prema nama ponašati pošteno, a tko nepošteno. Mi subvencioniramo mnoge bogate zemlje na račun naših oružanih snaga – kazao je Trump. U širem kontekstu, u Komori ističu da korijen uzroka problema leži u globalnoj prekapacitiranosti u sektoru čelika. U karlovačkom HS Produktu, najznačajnijem hrvatskom proizvođaču oružja, smatraju da se nove mjere Trumpove administracije neće odraziti na njihovo poslovanje. Oni, naime, u SAD izvoze gotov proizvod, znamenite polimerske HS pištolje. U posljednjih nekoliko godina HS Produkt u SAD-u prodaje od 400.000 do 575.000 pištolja, koliko su ih prodali rekordne 2016., kada je Hrvatska izbila na treće mjesto zemalja koje izvoze pištolje i puške u SAD, odmah iza Austrije i Brazila, a ispred Njemačke, Italije i ostalih. Hrvatska u SAD izveze oružja u prosjeku za oko 100 do 120 milijuna dolara godišnje. Izvoz u SAD obuhvaća četiri posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Prošli tjedan u Bruxellesu se spominjalo da će na Trumpove kaznene carine na uvoz čelika i aluminija od 10 i 25 posto odgovoriti s 25 posto carina na američke košulje, majice, traperice, kozmetiku, ostalu robu široke potrošnje, motocikle i čamce, sokove od naranči, neke poljoprivredne proizvode, kukuruz, ali ne i lijekove koji su glavni američki izvozni proizvod u Hrvatsku. Godišnje se u EU uveze te robe u vrijednosti 2,8 milijardi eura. Trenutačno su u EU na snazi 53 zaštitne mjere za željezo i čelik, koje uključuju 27 proizvoda iz Kine.

Žulja ih Kina

Premda se za hrvatsko gospodarstvo ne očekuju veće izravne negativne posljedice, globalni trgovački rat imao bi loše neizravne učinke koji bi došli s rastom cijena ili problemima velikih hrvatskih partnera. Politički utjecaj koji Sjedinjene Američke Države imaju u Hrvatskoj nerazmjeran je ekonomskim odnosima, što se u slučaju razbuktavanja trgovinskog rata može pokazati kao prednost. Bez obzira na teške riječi, ekonomski analitičar Željko Lovrinčević ne očekuje veće potrese ni u odnosima između SAD-a i EU.

– Prijetnje carinama služe za otvaranje rasprave o nekim drugim globalnim temama, primjerice o položaju kineske valute kao rezervne svjetske valute, čime se djelomično ugrožava dominacija dolara – kaže Lovrinčević. 

Komentara 10

MA
marsovac
11:10 10.03.2018.

carina na aluminium i celik, nema nikakve veze sa pistoljima Hrvatske proizvodnje,....koji debi.lni naslov. Vrhunska kvaliteta VL iz dana u dan. Bitna je senzacija,....informacija nula.

DH
dalibor.hren
11:31 10.03.2018.

Gatarić i Ivanković su buzdovani, nemaju pojma o čemu pišu!

ZL
zlako
11:07 10.03.2018.

Dobro za Amere,šljakere.Rdnici su najbitiji a multinacionalne korporacije su predebele.Moraju malo smršavjeti zbog zdravlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije