Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Američke banke pomogle Grčkoj prikrivati stvarni dug

pranje novca
AFP
15.02.2010.
u 15:17

Goldman Sachs je Grčkoj posudio nekoliko milijardi dolara, a da taj kredit nikada nije javno obznanjen. Sporazum je ostao skriven od javnosti jer se tretirao kao prodaja valute, a ne zajam. Time su zaobiđena i europska pravila o zaduživanju.

The New York Times objavio je kako je američka banka Goldman Sachs odmah po ulasku Grčke u eurozonu Ateni isplatila milijarde dolara kredita koji je naveden kao devizna transakcija. Tako su američke banke Grčkoj pomagale u "obilaženju" poštovanja Pakta stabilnosti eurozone. Atena je uz pomoć banke Goldman Sachs godinama u tajnosti držala dugove u milijardama.

Ta je banka Grčkoj posudila nekoliko milijardi dolara, a da taj kredit nikada nije javno obznanjen. Sporazum je ostao skriven od javnosti jer se tretirao kao prodaja valute, a ne zajam. Time su zaobiđena i europska pravila o zaduživanju. Državna administracija Grčke godinama je korištenjem derivativnih financijskih instrumenata i tzv. "kreativnog računovodstva" uspijevala skrivati da posuđuje novac jer je kreditiranje bilo maskirano drugim transakcijama.

Goldman Sachs je i početkom studenog prošle godine nudio Grčkoj da dugovanja zdravstvenog sustava "gurne" u daleku budućnost potezom koji je sličan onome kad potrošači podignu drugi hipotekarni kredit kako bi otplatili dugove napravljene kreditnim karticama.

Američki mediji pišu da su osim banke Goldman Sachs sudjelovale i banke poput JP Morgan Chasea te da su banke djelovale i u nekim drugim europskim zemljama, primjerice u Italiji.

Komentara 7

OB
-obrisani-
03:18 16.02.2010.

Grcka,Spanjolska ,Portugal,Irska,Island ,Ukrajina, Estonija,Madjarska,Dubai,Argentina.......ma nije mislim potrebno dalje nabrajati...... Kad Costa Rica ,vrlo stabilna srednjo-americka zemlja, bez vojske,ima problema i Singapur na dalekom istoku ,onda valjda znate koliko je sati...

BO
bomba
15:40 15.02.2010.

To je zajednica ja trošim svi mi plačamo. Neće ovo dobro završiti.

BT
bili-tartuf
15:57 15.02.2010.

...Americke Banke ??...frritt-frritt...%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije