Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Američka središnja banka povećala diskontnu stopu sa 0,5 na 0,75 posto

ben bernanke
Reuters
19.02.2010.
u 14:31

Povećanje diskontne stope izazvalo je naglo jačanje dolara te pad cijena dionica, sirovina i nafte na svjetskim tržištima. Neki su pak ovakav potez Američke središnje banke shvatili i kao početak zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

Prvi put u posljednje dvije godine Američka središnja banka (Fed) povećala je diskontnu stopu, i to s dosadašnjih 0,25 posto na 0,75 posto.

Diskontna stopa je kamata koju središnja banka naplaćuje komercijalnim bankama za izvanredne kredite, a ovakav Fedov potez protumačen je među investitorima kao djelomično povlačenje izvanrednih mjera koje je Fed uveo kako bi poboljšao likvidnost financijskog sustava, i na taj način potaknuo jačanje američkog gospodarstva i izlazak iz recesije.

Neki su pak ovakav potez Američke središnje banke shvatili i kao početak zaoštravanja monetarne politike u SAD-u, ali iz Feda su takvu mogućnost odbacili, kao i utjecaj na kućanstva i tvrtke.

Povećanje diskontne stope izazvalo je naglo jačanje dolara, više od jedan posto prema dolarskom indeksu, te pad cijena dionica, sirovina i nafte na svjetskim tržištima.

Komentara 6

DO
DoktorAmer
19:46 19.02.2010.

Nije gotova, ali pocinje plazenje iz jarka, nadjamo se. Tako ce biti iu Hr sa 9 mjeseci kasnjenja.

OM
omerto
11:18 20.02.2010.

Naravno, Marsi. Ne treba zaboraviti da derivati ponovno rastu. Dakle, kriza se iz financija, preko gospodarstva seli prema osiguranjima. Svi se žele osigurati od hiperinflacije, osim najsiromašnijih i najnaivnijih.

OB
-obrisani-
15:02 19.02.2010.

Kod njih gotova kriza, kod nas će tek početi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije