Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Alternative i HBOR ulaze u Centar banku

Dokapitalizacija Centar banke, vrijedna 97 milijuna kuna, bit će prvi korak u stvaranju platforme za okupljanje manjih banaka
10. travnja 2012. u 09:00 4 komentara 3 prikaza
Centar banka
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Nakon više od dvije godine signaliziranja o potrebnom okrupnjavanju manjih banaka, čini se da je dugoočekivana konsolidacija konačno pred vratima, doznaje Poslovni dnevnik. Dobije li posljednje zeleno svjetlo u Vladi, ovog tjedna trebao bi se zaključiti projekt dokapitalizacije Centar banke vrijedan 97 milijuna kuna, što će biti prvi korak u stvaranju platforme za okupljanje manjih banaka.

Višemjesečni pregovori države, Centar banke i fonda za gospodarsku suradnju Alternative private equity stigli su u fazu finalizacije. Hrvatska banka za obnovu i razvitak prošlog se tjedna suglasila s projektom koji je, doznajemo, raspravljen i na užem kabinetu Vlade, a formalno se čeka još samo potpis Gordana Marasa, ministra poduzetništva i obrta, u čijem su resoru fondovi za gospodarsku suradnju (FGS). Financijska potpora Centar banci, u većinskom vlasništvu Dragutina Biondića, povećat će temeljni kapital za više od 50 posto.

Pravila igre posložena su tako da će svaku kunu privatnog kapitala podjednako pratiti država, što znači da će na 48,5 milijuna kuna Alternative private equityja još 48,5 milijuna kuna uplatiti HBOR u ime države. Nakon dokapitalizacije, udio Dragutina Biondića, koji preko Heruca ima gotovo 60% Centar banke, čija je aktiva 1,6 milijardi kuna i drži 0,39 posto tržišta, past će, neslužbeno doznajemo, ispod 20 posto vlasništva.

Cijeli tekst pročitajte na Poslovni.hr.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • luksa:

  Nevjerojatno ali istinito! Državna Hrvatska poštanska banka se prodaje, Croatia osiguranje se prodaje a kupuju se udjeli u nekoj marginalnoj privatnoj banci? Tko tu koga i zašto?

 • promag:

  I ne samo to. Valjda su ti fondovi za gospodarsku suradnju trebali investirati u gospodarstvo, i stvarati nova radna mjesta ili oporavljati neke tvrtke, a ne jačati sektor koji ima i tako visoke profite na tom gospodarstvu koje je oguljeno.

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  @luksa, zato sto je pedesetak milijuna dokapitalizecije za Centar Banku puno manje nego jedna milijarda, kojom bi trebalo dokapitalizirati HPB-a.