Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Agrolaguni 4,2 mil. kuna za zbrinjavanje otpada

Osim zbrinjavanja otpada iz vinarstva projektom će se postaviti temelji i za zbrinjavanje drugog otpada prehrambene industrije
20. studenoga 2014. u 19:00 0 komentara 315 prikaza
23.9.2010.,Porec - Pogoni za preradu grozdja i maslina Agrolagune u Porecu
Foto: sasa miljevic/PIXSELL

Kako zbrinuti otpad iz prehrambene industrije koji sadrži visokovrijedne spojeve? Odgovor na ovu svakodnevnu dvojbu mnogih poduzetnika dat će Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba kroz projekt "Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina", koji će realizirati s Agrolagunom, članicom koncerna Agrokor.

Za provedbu projekta utrošit će 4,2 milijuna kuna, 85% povučeno iz strukturnih fondova EU, a razliku će dodati Agrolaguna i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Oprema kupljena za ovaj projekt povećat će znanstveno-istraživački kapacitet PBF-a i transfer tehnologija te komercijalizaciju rezultata istraživanja kroz veću suradnju s poduzetnicima. Osigurava i razvoj novih, ekološki prihvatljivijih tehnologija iskorištenja biološkog potencijala organskog otpada radi ublažavanja/anuliranja negativnih utjecaja na okoliš.

Voditeljica projekta, profesorica Verica Dragović Uzelac, koja je uz novčanu potporu iz fondova EU uspješno realizirala program "Višnja maraška", ističe da će novi projekt osigurati transfer znanja iz znanstveno-istraživačkog sektora u gospodarstvo, posebice na male i srednje vinare, koje mori zbrinjavanje otpada.

– Rezultati ovog istraživanja mogli bi kroz razvoj i primjenu novih tehnologija i znanja imati važan utjecaj na produktivnost malih i srednjih tvrtki cijele regije, a Hrvatska bi se pozicionirala kao ekološki odgovorna zemlja i predvodnica razvoja održivog gospodarstva – ocjenjuje Dragović Uzelac.

Projekt će omogućiti nastavak istraživanja za zbrinjavanje i drugih nusproizvoda prehrambene industrije.

>> International Wine Challenge: Ovo je najbolji hrvatski proizvođač vina!

vjenčanje
DAVOR IVANKOVIĆ
Svadba u Zadru mogla bi biti najskuplja u povijesti RH, a bijesne mladenke mogle bi uništiti hrvatski turizam
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.