Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI KRUG

Agrokor: Stabilni smo i to ćemo i dokazati ponudom za Mercator

iva crnjac
Žarko Bašić/PIXSELL
28.09.2011.
u 16:05

Ponudu možemo dati i sutra, ali ćemo poštovati dogovorene rokove, poručuju iz Agrokora.

Iako su analitičari Unicredita, jedne od banaka koje su spremne financirati Agrokorovo preuzimanje Mercatora, snizili preporuku za obveznice koncerna Ivice Todorića savjetujući vlasnicima da ih prodaju, Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik Agrokora, kazao je da to ništa ne mijenja, što će se i pokazati kad predstave svoju ponudu za Mercator, pišu slovenske Finance.

Brine ih prezaduženost

Neobvezujuće ponude za većinski paket dionica Mercatora koji prodaju banke londonska ING banka kao konzultant vlasnika prikuplja do kraja listopada, dok će se obvezujuće ponude prikupljati do kraja godine. S obzirom na to da je već krenuo u pripremu terena za novi krug natječaja te zatražio i mišljenja regulatora tržišnog natjecanja u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH, zbog koncentracije koja bi nastala preuzimanjem Mercatorovih trgovina u tim zemljama, Agrokor se zasad spominje kao jedini interesent. No analitičare UniCredita brine prezaduženost kompanije pa tvrde da uprava nema plan za pretvaranje kratkoročnih obveza u dugoročne, čime je preporuka za Agrokorove obveznice smanjena s “držati” na “prodati”. Procijenjeno je, naime, kako je operativni tijek novca Todorićeva koncerna snažno opterećen plaćanjem kamata te gotovo polovica odlazi na njihovu isplatu. Iz Agrokora, međutim, poručuju da su stabilni te da ponudu za Mercator mogu dati i sutra s obzirom na to da već imaju novac za preuzimanje Mercatora.

Dogovoreno 700 milijuna eura

– Agrokor ima stabilnu strukturu kapitala s više od 80 posto dugoročnih financijskih obveza, a situacija se stalno poboljšava. To ćemo i predstaviti prilikom podnošenja ponude za Mercator – rekao je za Finance, aludirajući na već dogovorenih 700 milijuna eura sindiciranog kredita za kupnju Mercatora. Slovenski novinari prošlog su tjedna otkrili kako su Todorićevi kreditori austrijska Raiffeisen i Erste Bank, njemačka Deutsche Bank, francuski Societe Generale, talijanske Intesa Sanpaolo, UniCredit i Mediobanca te švicarska banka UBS. Kupnju će, tvrdi se, podržati i EBRD i financijski fond IFC Svjetske banke.

 

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar Hrvatski vukodlak
Hrvatski vukodlak
17:50 28.09.2011.

Agrokor će sve učiniti da se uvali u Mercator i njegovu prodajnu mrežu kako bi što bolje mogao plasirati proizvode koje sam proizvodi....Ledo,Zvijezda,Belje,Jamnica.....

CA
CastrumFF
17:43 28.09.2011.

Više nego očito je, da Agrokorova \"fanatička\" želja da kupi Mercator osnovana je na paničnoj osnovi očuvanja bazične kompanije. Kolateralne žrtve ( čitaj: Mercator) u tom trenutku se ne broje....

VO
VolimZagreb
07:40 29.09.2011.

Agrokor kao nekada i Kutle, više ne može stati nego mora preuzimati ili bankrot jer nema više što nova založiti za kredite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije