Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ AGROKOR

Odluka suda: Oko 5700 vjerovnika predstavljat će pet članova

Agrokor
Foto: Filip Kos/PIXSELL
26.01.2018.
u 16:39

Zanimljivo je da ni Sberbank, čije je tražbine osporio Ramljak, ni obvezničari čije je tražbine osporavala Adris Grupa neće moći glasovati o svom predstavniku u vjerovničkom vijeću

Uoči nagodbe u Agrokoru koju će na kraju trebati potvrditi sud i svi vjerovnici Trgovački je sud donio odluku o podijeli vjerovnika u pet skupina. Svaka od tih skupina ima pravo na jednog člana vjerovničkog vijeća, tijela koje u ime svih vjerovnika donosi tehničke odluke, ali i radi na pripremi nagodbe.

Prošlog je ponedjeljka sud objavio da je utvrdio 31 milijarda kuna vrijedne tražbine kao nesporne, dok su međusobnim osporavanjima vjerovnici pod upitnik stavili 10,5 milijardi kuna, a izvanredni povjerenik Ante Ramljak, je već prethodno osporio oko 16 milijardi kuna tražbina. Zanimljivo je da ni Sberbank, čije je tražbine osporio Ramljak, ni obvezničari čije je tražbine osporavala Adris Grupa neće moći glasovati o svom predstavniku u vjerovničkom vijeću, već će ta dva člana stalnog tijela morati imenovati sud.

Agrokor
1/19

U međuvremenu bi vjerovnici trebali podizati niz parnica jedni protiv drugih, ili protiv izvanredne uprave kako bi dobili pravo glasa, ali izvjesnije je da će se u međusobnim razgovorima dogovoriti o povlačenju i kompromisnom rješenju priznavanja tražbina. Skupinu A čine vjerovnici s razlučnim pravima, skupinu B čine obvezničari, ali je ta skupina zbog osporavanja prazna, skupinu C čine vjerovnici koji su sudjelovali u roll-up aranžmanu, kojim su osigurana potraživanja od 1,060 milijardi eura, a u skupini D su vjerovnici čije su tražbine djelomično osigurane, ali nisu sudjelovali u roll-up aranžmanu. U posljednjoj skupini E su sve tražbine, odnosno i veliki i mali dobavljači čije tražbine nisu osigurane.

Izvanredni povjerenik će putem poziva objavljenog u Narodnim novinama pozvati vjerovnike čije su tražbine utvrđene da u roku 30 dana obavijeste izvanrednog povjerenika i sud o članovima vjerovničkog vijeća, stoji u priopćenju pristiglom iz Agrokora. Ukoliko se u međuvremenu ne povuku međusobna osporavanja za skupinu B neće biti moguće izglasati predstavnika pa će morati čekati da to umjesto njih napravi sud koji za tu akciju ima rok od 90 dana. Drugim riječima Trgovački sud bi imenovao predstavnika tek 26.travnja, čime bi se za puna dva tjedna probio prvi rok za sklapanje nagodbe, odnosno 10.travnja 2018. Stoga kao opcija ostaje i da se vjerovnici dogovore o nastavku rada privremenog vjerovničkog vijeća koje po Lex Agrokoru može pripremiti donošenje odluke o nagodbi.

Komentara 4

DU
Deleted user
19:50 26.01.2018.

Agrokor sa ramljakom maricima dalickom i plenkijem je u komi na proljece ce biti bankrot. .

KO
konj
17:05 26.01.2018.

Pojebanih 5

DU
Deleted user
19:58 26.01.2018.

Tako vam je isto s cijelom nacijom hrvata koju toboze predstavlja 150 nabiguza i nesto finih dama u saboru kokosinjcu kako ga je nazvao clan sam ali svaka cast mu kao glumcu covjeku i domoljubu a kakvi bi i bioi bio ako je vitez...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije