Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TODORIĆ ZA FT

Agrokor ide na Londonsku burzu, pa u Rusiju i Tursku

todoric
Robert Anic/PIXSELL
14.10.2013.
u 20:38

Todorić je za Financial Times najavio inijacijalnu javnu ponudu dionica, a taj bi novac mogao iskoristiti za širenje na istok

U sljedeće dvije godine Agrokor planira inicijalnu javnu ponudu dionica na Londonskoj burzi, a prikupljeni novac mogao bi iskoristiti za akvizicije u Turskoj i Rusiji, najavio je vlasnik Agrokora Ivica Todorić za Financial Times. Razmatranje mogućeg širenja uslijedilo bi nakon završetka spajanja Agrokora s Mercatorom.

– Spremni smo u potpunosti za spajanje dviju kompanija, a vjerujemo da ćemo u roku od dvije godine biti spremni za idući potez. Vidjet ćemo znači li to formiranje partnerstava, akvizicije ili ulazak na nova tržišta. Sad bi bilo šteta krenuti u IPO, no vjerujemo da će u roku od nekoliko godina tržište biti potpuno drukčije i mi ćemo biti spremni. Spremni smo razgovarati s velikim međunarodnim financijskim igračima o tome – rekao je Todorić za FT.

List podsjeća da je Agrokor u lipnju dogovorio kupnju 53,1 posto udjela u najvećem slovenskom maloprodajnom lancu Mercatoru za 240 milijuna eura, kako bi stvorio regionalnog maloprodajnog diva, pod privremenim imenom Adria grupa. Ta kompanija imala bi zajedničke prihode od sedam milijardi eura godišnje, zaradu prije kamata, otpisa i amortizacije od 500 milijuna eura i 60.000 zaposlenika, po čemu bi bio najveći privatni poslodavac na području nekadašnje SFRJ. Todorić je za FT rekao kako žali što nisu uspjeli pregovori 2008. godine s turskim Migrosom, no zato se Agrokor priprema za još jedan pokušaj ulaska u Tursku, vjerojatno sa stranim partnerom.

– Agrokor se treba fokusirati na širu regiju, posebice Rusiju i Tursku. Ulazak na takva tržišta bit će izazov – rekao je Todorić i napomenuo kako je i njegova kompanija potencijalno atraktivan partner za ostale maloprodajne kompanije koje se namjeravaju širiti na istok.

>> Sastali se Todorić i Mršić, čelnici Agrokora i Podravke

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije