Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispod očekivanja

Agrokor i fond MID Europa Partners žele 53% Mercatora

mercator,zastave
Slavko Midžor/PIXSELL
13.05.2013.
u 10:11

Agrokor navodno svoju ponudu temelji na tržišnoj kotaciji dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi, a koja iznosi oko 110 do 115 eura, dok se MID Europa Partners odlučio za drukčiji pristup, pa cijenu nije naveo,

Obvezujuće ponude za kupnju 53 posto dionica Mercatora, za što je rok bio u petak, predala su dva ponuđača, obavijestili su dioničari slovenskog trgovačkog lanca. – Ponude se proučavaju, a razgovori s onima koji su ih dali nastavit će se, kako predviđamo, nakon objave rezultata o poslovanju Mercatora u prvom kvartalu ove godine – priopćili su dioničari Mercatora.

Neki odustali

Slovenski mediji su pak i prije izvijestili, pozivajući se na neslužbene informacije, da je riječ o ponudama koncerna Agrokor i financijskog fonda MID Europa Partners. Iako se očekivalo, ponude nisu predali fondovi CVC Capital i Bain Capital, koji su sudjelovali u prijašnjim postupcima predaja ponuda i snimanja poslovanja. Agrokor navodno svoju ponudu temelji na tržišnoj kotaciji dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi, a koja iznosi oko 110 do 115 eura, dok se MID Europa Partners odlučio za drukčiji pristup, pa cijenu nije naveo, nego je ponudio samo dokapitalizaciju Mercatora. Inače u neobvezujućoj ponudi Ivica Todorić je nudio oko 130 eura za dionicu, ali u natječajnom postupku prije godinu i pol dana, koji nije realiziran, nudio je 221 euro za dionicu Mercatora. U Agrokoru jučer nisu htjeli komentirati svoju ponudu. Dioničari Mercatora poručili su da će u utorak s ponudama upoznati Nadzorni odbor Mercatora, a onda i upravu. Tamošnji mediji nagađaju kako bi Mercatoru više odgovarala ponuda fonda, a vlasnicima trgovačkog lanca, među kojima su najveći Pivovarna Laško i Nova Ljubljanska banka, ponuda Agrokora. Naime, Pivovarna Laško mora se razdužiti, a vjerovnicima, odnosno slovenskim bankama, duguje 360 milijuna eura.

Nacionalni interes

Prema nagađanjima tamošnjih medija, vrlo je moguć scenarij da propadne i deveti krug prodaje slovenskog trgovačkog lanca. Pozivaju se pri tome na nedavnu izjavu slovenske premijerke Alenke Bratušek kada je, u vezi s mogućnošću spajanja Agrokora i Mercatora, rekla da bi u tom slučaju “umjesto dviju tvrtki koje imaju teškoće dobili jednu s još većim problemima”. Tada je i podsjetila da je dosadašnjih osam pokušaja prodaje Mercatora bilo neuspješno i da je uz vlasnike na prodajni proces utjecala i doktrina tzv. nacionalnog interesa koji je diktirao dio politike za koju je Mercator od presudne važnosti za slovenske dobavljače, prehrambenu industriju i jačanje izvoza na regionalna tržišta. Prema najavama, ako dođe do transakcije, Agrokor bi se dokapitalizirao s oko 480 milijuna eura.

>>Todorić i fondovi predali obvezujuće ponude za Mercator

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije