Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
„najbolji susjed“

Todorić i fondovi predali obvezujuće ponude za Mercator

ivica todorić,portal
Robert Anić/PIXSELL
10.05.2013.
u 21:14

U Agrokoru danas nisu htjeli komentirati ponudu, no prema neslužbenim informacijama Ivica Todorić nudi 115 eura po dionici, gotovo upola manje od neobvezujuće ponude iz listopada 2011.

Konzorcij za prodaju, odnosno banka ING koja u njegovo ime vodi prodaju, danas je, prema pisanju slovenskih medija, trebala zaprimiti tri obvezujuće ponude za 53% slovenskog trgovačkog lanca Mercator. Ponudu je, neslužbeno doznajemo, predao i Agrokor Ivice Todorića, no u Agrokoru to danas nisu htjeli komentirati. Agrokor po dionici nudi 115 eura, piše slovenski poslovni dnevnik Finance, što je aktualna tržišna cijena i 15 eura manje u odnosu na neobvezujuću ponudu od prije nekoliko mjeseci i gotovo upola manje od neobvezujuće ponude iz listopada 2011. koja je iznosila 221 euro.

Pozivajući se na neslužbene izvore Finance navode kako se očekuje kako će, uz Agrokor, ponude predati barem dva od tri fonda – CVC Capital Partners, Mid Europa Partners i Bain Capital Partners koji su odradili dubinsko snimanje Mercatora. No do poslijepodneva još nije bilo poznato tko su Agrokorovi takmaci u finalnoj utakmici za Mercator, osim da najveća hrvatska privatna kompanija od svih njih nudi najviše.

Spekuliralo se kako je za Mercator zainteresiran i fond Sowiniec u vlasništvu biznismena Mariusza Świtalskog, koji je 2012. zauzimao 15. mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih Poljaka, ali on nije predao ponudu budući da nije odradio ni due diligence.

Pobijedi li na natječaju, Agrokor bi prije preuzimanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca trebao biti dokapitaliziran s oko 480 milijuna eura. Ljubljanski Dnevnik piše da će Agrokor umjesto bankovnih jamstava ponuditi neobvezujuće pismo potpore o financiranju tog projekta od fonda One Equity Partners te realizaciju ponude uvjetovati uspješnim zaključivanjem pregovora Mercatora s bankama koje ga kreditiraju o reprogramu kreditnih obveza.

No, kako bilo, na rezultat devetog pokušaja prodaje dionica „najboljeg susjeda“, osim cijene, sigurno će ponovno utjecati i politika, predviđaju slovenski mediji.

>> Agrokor počeo dubinsko snimanje Mercatora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije