Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Agrokor bez detaljnog uvida u Mercator

Mercator
Pixsell
23.02.2010.
u 14:00

U Mercatoru kažu da žele imati stabilne, ozbiljne i financijski jake vlasnike koji će omogućiti nastavljanje samostalnog razvoja Mercatora kao vodećeg trgovca u regiji.

LJUBLJANA - Tri od osam prispjelih neobvezujućih ponuda za kupnju 21-postotnog paketa dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercator ulazi u najuži izbor mogućih kupaca.

Nakon što su Nova ljubljanska banka (NLB) i Banka Celje odustale od prodaje svog paketa dionica (15 posto), pregled prispjelih ponuda konzorciju banaka (Banka Koper, Unicredit, Gorenjska banka, Nova kreditna banka Maribor (NKBM), Abanka i Hypo banka) koje prodaju svoje dionice Mercatora pripremila je tvrtka Arkas.

- Preliminarna se ocjena kandidata očekuje potkraj ovog ili početkom sljedećeg tjedna, izjavio je danas direktor Arkasa Uroš Marter i dodao da će odabranim ponuđačima tijekom ožujka i travnja biti omogućeno detaljno upoznavanje s poslovnim profilom Mercatora.

Marter kaže da strateškim investitorima poput Agrokora takav uvid neće biti omogućen jer to za izravne natjecatelje i konkurente nije uobičajena praksa pa će to biti omogućeno samo financijskim investitorima, tvrdi ljubljanski list Dnevnik, koji ima neslužbene informacije prema kojima bi od prodaje mogle odustati NKBM s 2,2 i Abanka s 2,8 posto Mercatorovih dionica. Prodajni bi paket Mercatora tako s prvobitnih 36 pao na 16 posto.

U Mercatoru kažu da žele imati stabilne, ozbiljne i financijski jake vlasnike koji će omogućiti nastavljanje samostalnog razvoja Mercatora kao vodećeg trgovca u regiji. Stoga će tek nakon upoznavanja s mogućim investitorima odluku o upoznavanju s poslovnim profilom Mercatora donositi od slučaja do slučaja.

Ključne riječi

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
15:20 23.02.2010.

23.02.2010. u 14:29h mikrogrizzly . Onda po tom, naši bi trebali merkatoru u RH jako, jako otežati život .....

DU
Deleted user
14:29 23.02.2010.

Novac uopće nije bio faktor u ovoj političko-bankarskoj igrici oko najboljeg susjeda Mercatora. Naime, Todorić je ponudio blizu 200 eura za dionicu što je za trideset i nešto eura bilo bolje od ponuda investicijskih fondova iz inozemstva. Ali, kako rekoh - Todorić nema pol. šanse da bi se dočepao Mercatora jer se radi o HR/SLO gospodarskom ratu čiju je dobru epizodu odigrao i Todorić kad je nakon niza maltretiranja koje je doživio u pokušaju prodora na slov. tržište s prvoklasnim hrv. brandovima - naprosto onako seljački \"odžagao\" sve slov. dobavljače s polica Konzuma. I da me ne bi krivo shvatili - nije to samo i isključivo zbog imoćanske ćudi nego zaplet datira još tamo od smiraja soc. i epohe Milke Planinc i Branka Mikulića kad se Privredna banka Zagreb dočepala Elana koji je bio u knock downu. To je izazvalo poluhisterično stanje u Sloveniji, a tada u to vrijeme - Autoput bratstva i jedinstva nipošto nije bila šuplja fraza, zar ne?

SC
Scanius
15:20 23.02.2010.

Mikrostrucnjak se javio ... :) u tvom tekstu vrvi kompleksa koje nemaju osnovu u realnom zivotu ... zasto nisu dopustili Agrokoru ... jer je uz zaduzenost u kojoj se nalazi uspio dati najvisu ponodu i to ne sam nego sa bankom ... znaci on te love nema jer i svoje dobavljace ne placa kako treba. Znaci postao bi vlastnik 33% mercaotra i s time se prisisao na financijski tok mercatora te ga sisao sisao sisao dok nebi sve skupa puklo, dok se mercator enbi nasao u problemima iz kojeg bi ga opet trebali rjesavat slovenski porezni opbveznici ... jel ti ta prica poznata? Upravo taj Elan kojeg spominjes je bila ista prica ... U elan se nije ulagalo vec se sisala lova a takvog oronulog i izsisanog su onda vratili slovencima!! Ma glej to da ide magarac 2x na led se mozhe dogoditi samo u hrvatskoj na žalost ... slovenci su naučili svoju lekciju več tada i mislim da se nikada neče usuditi to ponoviti. Zašto su HermesSoftlab prodali srbima i to konkuentskoj kompaniji ... zato sto srbi nisu napravili gadarije ala Elan a a ko se to dogovdi vjeruj da ni jedna srbska firma u slo krociti nece. Zamisli koja katastrofa bi bila za slo privredu kad bi se unistila druga po veicini najveca kompanija!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije