Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ULAGANJA

Agrokor aktivan sa 55 projekata vrijednih čak 200 mil. eura

'04.07.2001., Knezevo - Tvrtka Belje predstavila pocetak zetve psenice na svojim poljima. Ivica Todoric i Matija Brlosic.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
15.09.2011.
u 09:30

u šest vinarija proizvodi 20 mil. litara vina, trećinu ukupne godišnje proizvodnje u RH

Kamo god dođemo, primjenjujemo isti recept: ulažemo u znanje i vrhunsku tehnologiju, a ove godine i Bog nas je pogledao i dao nam grožđe vrhunske kvalitete koje ćemo pretvoriti u najbolja vina.

Položaj na Banovu brdu ima više sunčanih sati nego neki jadranski otoci i na ovoj zemlji raste grožđe vrhunske kvalitete. Sve to želimo spojiti u beljskom vinu – kazala je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslovne grupe, otvarajući u ponedjeljak novu vinariju Belja na obroncima Banova brda. Riječ je o najsuvremenijoj vinariji u regiji vrijednoj 20 milijuna eura. Na površini od tri hektara postavljeno je 247 spremnika od inoksa s najvećom bačvom od sto tisuća litara – ukupnog kapaciteta osam milijuna litara vina. Proizvodni postupak potpuno je automatiziran, od primarne predaje grožđa u vinogradu do točenja vina u boce, a u podrumu se nalazi i specijalizirani laboratorij za analizu grožđa i vina s najsuvremenijom enološkom opremom u svijetu. Na površinama Belja, koje je preuzeo prije šest godina, Todorićev koncern danas ima 600 hektara pod vinovom lozom. S vinogradima Agrolagune, Belja, Iločkih podruma, Istravina, Mladine i Vinarije Novigrad ukupno pak ima 1500 hektara na kojima će godišnje proizvoditi grožđe dostatno za oko 20 milijuna litara vina, trećinu ukupne proizvodnje vina u RH.

Prema riječima Ivana Todorića, predsjednika NO-a Agrokora, nova beljska vinarija, koja nastavlja 400-godišnju tradiciju starog podruma Belja, završena je u rekordnom roku od 333 dana. No, to je samo jedna od ukupno 200 milijuna eura teških investicija koncerna u ovoj godini. Trenutačno je, naglasio je, aktivno čak 55 gradilišta u RH i regiji, među kojima je i Agrokorovo prvo biopostrojenje u Vrbovcu za oko 30 mil. eura, otkupna stanica za voće i povrće u Makedoniji za 10 mil. eura, 20-ak trgovina u BiH i Srbiji.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:05 16.09.2011.

pa naravno svaki novi vindovs mora biti bolji od starog-nego kaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije