Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup u Bruxellesu

A. Todorić: Novac je preskup, Vujčić: Ali ne samo u Hrvatskoj

'26.10.2012., Zagreb - Godisnja ekonomska konferencija 2012. na Ekonomskom fakultetu. Konferenciju je otvorio dekan Tonci Lazibat i najavio predavanja Ive Josipovica, Borisa Vujcica, Borisa Cote.... P
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
05.12.2012.
u 22:30

Todorić se nada da će učinak ulaska u EU biti pozitivan i da će se ublažiti rez s CEFTA-om

Guverner HNB-a Boris Vujčić i potpredsjednik Agrokora Ante Todorić sudjelovali su danas u Bruxellesu na panel-diskusiji o poslovnom okruženju u zemljama zapadnog Balkana i u Hrvatskoj kao najnovijoj članici EU. Vujčić je govorio o potrebi provođenja strukturnih reformi u Hrvatskoj, a Ante Todorić opisivao je Agrokor kao kompaniju koja povezuje regiju, koja je prva izašla iz Hrvatske u jugoistočno susjedstvo i investirala, ali i kao kompaniju koja ima velik potencijal rasta ulaskom u EU.

Različita regulativa

Ono čime Agrokor nije zadovoljan, rekao je Todorić, visoka je cijena novca, odnosno velike kamate. Strani ulagači, naveo je kao primjer, u svojim zemljama plaćaju puno nižu cijenu zaduživanja pa kad dolaze u Hrvatsku, imaju bolji položaj od domaćih kompanija poput Agrokora. U diskusiji mu je guverner Vujčić odgovorio da viša ili niža cijena novca nije hrvatski specijalitet te je naveo primjer iz EU u kojem je ista banka financirala dva hotela u Alpama, jedan na austrijskoj, a drugi na talijanskoj strani. Iako je riječ o istim kreditima za istu investiciju na istoj planini u istoj EU, ipak je banka, zbog različitih unutrašnjih regulativa država, jednome dala višu, a drugome nižu kamatu.

Todorić ipak vjeruje da će ulazak Hrvatske u EU biti pozitivan za Agrokor te se nada smanjenju cijene novca i drugim pozitivnim učincima. O opasnosti da izlaskom Hrvatske iz zone slobodne trgovine CEFTA Agrokor izgubi poziciju na tržištima susjednih zemalja, Ante Todorić je rekao kako je “poznato da su građani u regiji navikli na određene proizvode” i da bi bilo najbolje da “rez s CEFTA-om ne bude na štetu kupaca”. Hrvatska je, podsjetimo, zatražila od Europske komisije da se za neke proizvode preslikaju uvjeti slobodne trgovine koji postoje u CEFTA-i te da tako hrvatske kompanije nastave imati iste uvjete i nakon ulaska u EU.

Slijede pregovori

Pregovori Europske komisije sa Srbijom, BiH i drugim zemljama CEFTA-e o tome pokazat će hoće li ti hrvatski zahtjevi zaista i biti uvaženi.

Ključne riječi

Komentara 9

TP
Tihomir Prdež
08:35 06.12.2012.

Sva sreća da država Agrokoru za 1 kn prodaje tvrtke, to si mogu i ja priuštiti.

ML
Mlatimudan
09:22 06.12.2012.

Vujčiću bi bilo daleko pametnije kada bi se konačno počeo baviti monetarnom politikom. Kada bi shvatio da mu je nacionalna valuta kuna, a ne euro (i u manjoj mjeri švicarski franak). Kada bi prihvatio da HNB nije servis poslovnih banaka, nego da mora izvršavati određene funkcije koje nalaže suverena zemlja. Skrivajući se iza postulata neovisnosti središnje banke od politike vlade, HNB je svoju ulogu pripisao isključivo interesima kreditnog sektora. Namjesto da brine o svim svojim gospodarskim subjektima – prije svega građanima i malim tvrtkama – i da ih zaštiti od svojevoljnosti poslovnih banaka, HNB se pretvorio u regulatornog zaštitnika istih. Kako je moguće da u Hrvatskoj poslovne banke u segmentu dugoročnog financiranja u potpunosti eliminiraju kunu (na građane prebace naravno tečajni rizik) i da ujedno ne postoji mogućnost ne promjenjivosti kamatnih stopa? Zar nitko ne želi vidjeti da je jedna od poluga permanentne krize u Hrvatskoj usidrena upravo u tome što se takva politička praksa ne mijenja? I kakva smo mi to pseudo-država, kada tako nešto dopuštamo?

OB
-obrisani-
22:37 05.12.2012.

Novac je preskup, ali najlakše je zakinuti male dobavljače i riješiti problem. Ne bi se Todorić baškario da nemamo korumpirano HDZ-ovo sudstvo i nesposobnu SDP-ovsku vlast koja ne štiti male igrače. Dovoljno je pročitati apel malih trgovaca na kojima se lome kola...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije