Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupite hrabrost

8 savjeta kako 'bezbolno' zatražiti povišicu

povišica
Foto: Thinkstock
09.09.2014.
u 15:16

Donosimo vam savjete kako 'bezbolno' zatražiti povišicu i izbjeći najčešće pogreške

Kad zaposlenici smatraju kako su za svoj posao nedovoljno plaćeni, često čine strateške pogreške u pristupu tom problemu. Portal CNBC donosi savjete kako tražiti šefa povišicu:

Znajte koliko vaš posao zaista vrijedi

Baš kao što i svaki proizvod ima svoju cijenu, tako i svaki posao ima tržišnu vrijednost. Kako biste otkrili vrijednost vašeg posla, raspitajte se među kolegama u struci, ali pritom se ne zaboravite usredotočiti na odgovornosti koje posao za sobom nosi.

Proučite politiku plaćanja tvrtke

Razgovarajte s voditeljem odjela ljudskih resursa kako biste saznali više informacija o rangu plaća, politici kompenzacije i proceduru vezanoj uz povišicu.

Budite realni

Tvrtka sigurno neće dati odvjetničku plaću recepcionaru. Kada dosegnete maksimalnu moguću plaću za vaš posao, do povišice može doći jedino u slučaju porasta tržišne vrijednosti.

Samopouzdanje se isplati

Ako ni sami ne vjerujete kako zaslužujete veću plaću, teško ćete u to uvjeriti vaše nadređene. Naoružajte se činjenicama o vašim odgovornostima i postignućima kao i odgovarajućim novčanim nadoknadama.

Fokusirajte se na prodaju

Usredotočite se na prodaju, a ne na preklinjanje. Činjenica kako imate petero djece ili veliki kredit nije tvrtkin problem. Zaposlenici zarađuju povišicu zato što povećavaju vrijednost, pa umjesto da šefu objašnjavate zašto povišicu trebate, istaknite zašto je zaslužujete.

Pažljivo odaberite tajming

Najbolje vrijeme za traženje povišice je nakon što ste uspješno završili zahtjevan projekt ili preuzeli nove odgovornosti.

Obratite pozornost na šefovu osobnost

Neki šefovi bolje reagiraju na agresivan 'prodajni' pristup dok drugim odgovara prezentacija potkrijepljena konkretnim podacima.

Ne odugovlačite!

Iako traženje povišice kod mnogih izaziva tjeskobu, malo kojeg šefa će vaš zahtjev iznenaditi. Prikupite podatke, uvježbajte svoj nastup i odvažite se. Najgore što se može dogoditi je da vaš šef kaže 'ne'.

>> Izbacio jedno slovo iz imena i ostao zatrpan ponudama za posao

Komentara 1

CE
centirion
16:31 10.09.2014.

Nažalost tek kad ih napustite saznate koliko vrijedite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije