Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

2013. bila je vrlo teška godina za hrvatske tvrtke

Telekomi su poslovali lošije, ali zato rastu proizvođači, osobito oni koji su jače zakoračili u EU ili na druga izvozna tržišta
15. veljače 2014. u 17:00 3 komentara 1412 prikaza
kraš
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Tjedan u kojem se objavljuju poslovni rezultati završio je i sada se već sigurno može reći da je većina tvrtki imala jako tešku godinu.

Peta godina krize odrazila se čak i na tradicionalno otporne i propulzivne sektore. Banke su tako izgubile 70 posto neto dobiti. Sveukupno su banke zaradile tek 1,02 milijarde kuna u cijeloj godini.

Dobar i turizam

Iako su bankari omraženi pa mnogi zlurado gledaju na ovaj rezultat, pad dobiti u bankarskom sektoru mogao bi se najlošije odraziti upravo na njihove klijente, ali i na spremnost na aktivniji pristup kreditiranju. Telekomi su poslovali lošije nego inače. Nisu svi rezultati objavljeni, ali jasno je da će se i u tom sektoru zabilježiti snažniji pad dobiti. Rastu zato proizvođači, naročito oni koji su jače zakoračili u Europsku uniju ili na druga izvozna tržišta. Kraš je tako pet puta povećao neto dobit i ojačao izvoz u Sloveniju, Australiju i SAD, a Podravka je povećala neto dobit za 78 posto. Dobro se poslovalo i u turizmu iza kojeg je uspješna turistička sezona kojom smo se ponovno približili magičnoj brojci od 7 milijardi eura prihoda ostvarenih od turizma. Ističe se rezultat Valamar Adria Holdinga koji je zaradio 180 milijuna kuna i tako utrostručio neto dobit u odnosu na 2012.

CA napokon u plusu

I dok prehrambena industrija i proizvođači uglavnom bilježe dobre rezultate, građevinski sektor godinu je proveo u restrukturiranju i bilježenju minusa. Institut IGH, Konstruktor Inženjering i Dalekovod prošli su predstečajnu nagodbu, a sličnom se scenariju opasno bliži i Hidroelektra Niskogradnja koja je u 2013. zabilježila gubitak od 55,9 milijuna kuna. Tehnika je plusu, ali s mršavih milijun kuna zarade, a Viadukt je povećao neto dobit na 3,7 milijuna kuna.

Među javnim poduzećima izlistanima na burzi ističe se dobit Janafa koji je ostvario 104,7 milijuna kuna čiste zarade, a Croatia Airlines prvi put nakon 2007. poslovao je u plusu sa 664 tisuće kuna zarade.

HEP-ovi rezultati još nisu objavljeni, ali očekuje se odličan rezultat.

U borbi s krizom nisu svi jednako uspješni (neto dobit/dobit u odnosu na 2012. u postocima/prihod u kunama)

Končar, Darinko Bago (162,1 mil./-9,1/2,7 mlrd.)

Za Darinkom Bagom još je jedna uspješna godina u kojoj se Končar grupa dokazala kao izvoznik. Prihodi od izvoza su narasli na 1,2 milijarde kuna, a najviše se izvozi u Njemačku.

Ledo, Tomislav Kitonić (126,2 mil./-5/1,22 mlrd.)

Dobit je umanjena za pet posto u godini u kojoj se kvaliteta proizvoda potvrdila nagradom za najbolji sladoled na svijetu četvrtu godinu zaredom.

Dukat, Thierry Zurcher (1,36 mil./-98,1/1,68 mil.)

Za strmoglavi pad dobiti Uprava Dukata optužuje kupovnu moć potrošača, nelikvidnost, rast cijena mlijeka uslijed povećanja stope PDV-a s nula na 5 posto.

ENT, Gordana Kovačević (144,4 mil./+13/1,35 mlrd.)

Kompanija koja je godinama na listi najpoželjnijih poslodavaca i ove je godine dokazala da se inovativnost isplati. U izvješću se ističe rast bruto marže od 16,4 posto.

Adris | Autor : Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Adris, Ante Vlahović (385 mil./-10/3,17 mlrd.)

Tržište cigareta je u padu, a trošarine na cigarete rastu pa je taj segment rovinjske grupe počeo jače gubiti na profitabilnosti. U 2014. čeka ih ulazak u svijet osiguranja.

Kraš, Damir Bulić (9,95 mil./+552/1 mlrd.)

Iako konditorskoj industriji nije lako, Kraš je na krizu odgovorio jačanjem izvoza. Plasmane su pojačali u Sloveniju, Australiju, SAD, Njemačku i Švedsku.

Saponia, Damir Skender (7 mil./-10/805,4 mil.)

Unatoč dinamičnom okruženju slavonska Saponia uspjela je povećati izvoz 12,5 posto, a to prije svega zahvaljujući jačem izlasku na srpsko tržište deterdženata.

Vlaamar, Peter Fuchs (180,2 mil./+283/1,2 mlrd.)

Ulažu, podižu standarde turističke ponude i ostvaruju pozitivne rezultate. U Valamaru su 2013. podignuli neto dobit gotovo tri puta, a godinu je obilježio i rast prihoda. Tvrtka niže sjajne rezultate i zvijezda je turističkog sektora.

Saponia VRATIO SE I "KALODONT" Prihodi Saponije rasli sedam posto, na 672,8 milijuna kuna marica vidaković 
Industrija hrane 'Zarađujemo 40 milijardi kuna, a državi nismo važni' Dragan Kovačević u 12 mjeseci JANAF-u uzlet neto dobiti na 104,7 milijuna kuna!

Croatia osiguranje, Krešimir Starčević (-25,2 mil./-121/3,32 mlrd.)

Financijska godina za nekad državnim osiguravateljem obilježena je prije svega preuzimanjem od strane Adris Grupe i postupkom privatizacije. Društvo očekuje restrukturiranje i zaustavljanje pada udjela na tržištu osiguranja.

Janaf, Dragan Kovačević (104,7 mil./+9,2/475,8 mil.)

Dobri rezultati Janafa prije svega su posljedica uvođenja reda u tvrtku i stanja na tržištu nafte. Uz dobre okolnosti i pristojnu neto dobit tvrtka ulaže u velike projekte pa će se tako u 2014. završiti projekti vrijedni oko 380 milijuna kuna.

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • 1995josip:

    Mi u SMŽ imamo naj , naj bogatiju Županicu , u najsiromašnijoj županiji , i još nam je žele zatvoriti kao da je ona sama kriva , pa svi su dolazili i ministri kumovi , i oba predsjednika sadašnji i ... prikaži još! i bivši i premijer , bome se kod nas dobro jelo i pilo a mi smo to platili , samo što mogu požderati , to su cifre da glava boliiiii ! SDP je stranka ljudi koji dobro piju i žderu kada je mukte , a vole i dosta gotovine , a nekretnine da i ne govorim , jebeš sdpejca koji nema bar 15 000 000 kn vrijedne nekretnine , nešto i rođaci skrivaju , ali USKOK sve nađe samo kada im sa vrha dozvole da traže !!

  • Stankopavic:

    Kraš je tako pet puta povećao neto dobit...haha ..otkud vam te gluposti? Nije kraš niš povečao, opet nečije izmišljotine...

  • modovisisajteMaraschino:

    HEP-ovi rezultati još nisu objavljeni, ali očekuje se odličan rezultat. ovi podaci sve govore... oni koji su pljačkali naveliko imaju i veliku dobit... evo meni stigao obračun struje... imam preplaćeno oko 100 kn, smanjili su mi ratu za 20 kn ... prikaži još!20 kn (inače zadnjih 5 obračuna svaki put mi se smanjuje rata) ali su mi poslali dodatnu uplatnicu da sam im dužna 80 kn???? odakle sad ovaj dug? koga oni varaju???? znači platiš više nego što trošiš, smanje ratu i još si im dužan???? pa tako bi i najveći neznalica vodio firmu sa odličnim rezultatom