Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vrhunske grafičke kartice EVGA uživaju besprijekornu reputaciju, a sada su dostupne kod nas

EVGA
Foto: PR FOTO
1/3
PR
Autor
PR članak
03.12.2015.
u 08:30

Ako volite računalne igre i pratite scenu hardvera koji ih najbolje opslužuje, vjerojatno ste već čuli za EVGA grafičke kartice. Riječ o specijaliziranom proizvođaču, što znači da mu nije cilj prodati najviše svojih proizvoda (kojekakvih) nego napraviti najbolje, najambicioznije proizvode svoje vrste – pa makar se oni ne prodali u golemim količinama (jer su skupi, a i moraju biti kad su beskompromisni). EVGA je upravo takav proizvođač.

Osnovana je u prošlom tisućljeću – 1999. – u kalifornijskom mjestancu Brea, i slijedeće desetljeće provela proizvodeći samo jednu stvar: Nvidia grafičke kartice i matične ploče temeljene na Nvidia grafičkim čipovima. Tada je postala omiljeni partner Nvidije – i to je ostala i dan-danas: inžinjeri EVGA-e najtješnje surađuju s kolegama iz Nvidije, razmjenjuju tajne i pomažu jedni drugima. U posljednjih petnaestak godina, EVGA je gotovo sve Nvidijine inovacije prva provela. Sve to vrijeme, dakako, vrijedi da, tražite li najbolje grafičke kartice s Nvidijinim čipovima – siguran potez je da prvo isprobate EVGA. Mislite li da pretjerujemo, samo bacite oko na silne nagrade koje je EVGA pokupila u uglednim nezavisnim medijima.

To je ostalo isto, ali u posljednjih pet godina ponuda EVGA-e se ipak promijenila: proširila se, najprije zato što je nVidia izašla iz biznisa matičnih ploča pa je EVGA sličnu tijesnu suradnju uspostavio s Intelom. Nakon toga, ponudu je proširila i na druge proizvode za gamere: specijalizirana kućišta, napajanja i miševe. Nešto od toga i prije bi zalutalo do hrvatskog tržišta, ali preko posrednika. Sada je ponuda EVGA brenda (zasad samo grafičke kartice) dostupna u web shopu Centro.hr – iz prve ruke, ekskluzivno.

Grafička kartica koju predstavljamo, EVGA GeForce GTX 960 SSC GAMING ACX 2.0+, utemeljena je na čipu GTX 960, a omogućuje nabrijavanje na nekoliko načina. Ovo SSC u nazivu, odmah nakon naziva čipa, je skraćenica za Super SC tehnologiju, a ovo SC je pak skraćenica za super-clocking. Ukratko, mogućnosti za overclocking nisu samo super nego super super. A tu je i tehnologija hlađenja ACX 2.0+ koja poboljšava performanse i olakšava overclocking na nekoliko načina; spomenimo samo dvostruke kuglične ležajeve, trofazni motor sa šest utora, višestruki BIOS koji se automatski prebacuje s jednog na drugog kako bi ohladio „stvar“, lopatice ventilatora načinjene od materijala koji je sedam puta robusniji od standardnog… Ako vas zanima još pokoji detalj, potražite ga ovdje, zajedno s vezama na par recenzija u poznatim svjetskim specijaliziranim medijima.

Nešto jeftinija kartica nosi oznaku EVGA GeForce GTX 950 Superclocked, a po nazivu već sad znate u čemu je razlika: manje je ekstremna jer je samo super za overclockiranje, a ne super super. Eh da, i ima GTX 950 umjesto 960

Želite prijaviti greške?