Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ISPLATI SE

Vozači smislili način kako da prevare kamere i sakriju tablice: Za to mogu platiti i do 2000 eura kazne

Solin: Jaka kiša uzrokovala poplave na prometnicama
Ivo Cagalj/PIXSELL
01.02.2024.
u 08:48

Ako vam se pločice, primjerice, zamažu blatom, bljuzgavicom ili na bilo koji drugi način, odmah ih očistite, u suprotnom možete platiti kaznu.

Kako se broj kamera na prometnicama povećava, vozači postaju kreativniji u izbjegavanju njihova snimanja. Međutim, takvi trikovi nisu uvijek uspješni, a ni isplativi. Naime, prema zakonu, registarske pločice moraju biti jasno vidljive i čitljive, a vozači koji pokušavaju izbjeći tu obvezu suočavaju se s novčanim kaznama.

Odredba čl. 244. st. 4. i 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno propisuje da pločice na vozilu moraju biti postavljene tako da se dobro vide i da će se novčanom kaznom od 30,00 eura kazniti vozač vozila na kojem su pločice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive, piše Revija HAK. Također, novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako na vozilu nema propisan broj pločica ili na kojem su te pločice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive. 

Što bi značilo da registarske pločice nisu čitljive? Ako se iz neposredne blizine ne može odrediti o kojim se brojkama i slovima radi na tablici, bez obzira na to je li do toga došlo vozačevom namjernom ili nenamjernom pogreškom. Dakle, ako vam se pločice, primjerice, zamažu blatom, bljuzgavicom ili na bilo koji drugi način, bolje ih očistite, u suprotnom možete platiti kaznu.

A sud je kod takvih stvari neumoljiv, neovisno o tome jeste li vi za volanom ili niste. Primjerice, Općinski sud u Požegi proglasio je 7. ožujka 2023. krivim okrivljenika obrtnika jer je dopustio ili omogućio vozaču, dakle drugoj osobi da upravlja teretnim vozilom na kojem stražnja registarska pločica nije bila čitka jer se na njoj nalazio sloj blata i prašine. Okrivljenik koji je proglašen krivim, nije bio za volanom, čak ni u vozilu. Također, to što je vozač tog vozila u svojstvu svjedoka iskazao da se radilo o mjesecu studenom i da je padala kiša na cijeloj dionici na kojoj je prometovao, nije puno pomoglo. 

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Test automobila Mercedes GLC Coupe

Komentara 5

KI
Kontra indoktriniran
10:08 01.02.2024.

Imam toliki sloj prljavštine na pločicama i zatamnjena stakla da do sada niti jedna kamera nije bila moćna da se nosi sa tim. Pozornici ionako na to ne obraćaju pažnju.

CR
crocro
11:04 05.02.2024.

Da pločice trebaju biti čiste, uredne i vidljive, tu nema nikakvog spora niti diskusije. Ali navedimo jedan primjer. Zna se dogoditi da se zateknemo u snježnoj mećavi. Barem tako zamislimo, krenemo na putovanje u snježnim uvjetima, vozimo autocestom, snijeg se lijepi na reg. pločice koje postaju nevidljive. Ako stanemo na zaustavni trak radi čišćenja pločica, predstavljamo daleko veću opasnost za sigurnost prometa nego nevidljive pločice. Dovoljno je voziti 100-200 metara i pločice u takvim uvjetima postao zametene snijegom. Što bi se dogodilo da svi vozači na autocesti svaki kilometar čiste svoje pločice od snijega ili da na kraju dionice na naplatnim postajama izlaze svi iz svojih vozila čistiti od snijega tablice i kako tko očisti počnu zaobilaziti jedan drugoga u redu i svojim postupcima čišnjenja uvedu potpuni nerad u prometu. Možda će netko istaknuti da pišem gluposti i da se tako može voziti i s zametenim tablicama snijegom u mećavi, ali ako senzori ne identificiraju vaše vozilo, što onda. Hoću istaknuti da ima situacija gdje će biti vrlo otežano održavati vidljivost reg tablica. I što onda ako zbog čišćenja dođe do naleta drugih vozila s teškim posljedicama. Zato autoceste u teškim vremenskim ili snježnim uvjetima kao i dr. prometnice, osloboditi obveze čišćenja tablica.

Avatar ljutapica
ljutapica
11:11 01.02.2024.

Ma da. Ako dok vozite prođete kroz blato ili bljuzgu, zaustavite se isti tren i brišite pločice 🫥

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije