Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro proučite sastav

Šest mirisnih svijeća na testu: Ne kupujte svijeće koje nemaju prirodne sastojke

Foto: shutterstock
1/8
21.12.2023.
u 10:00

Postoje brojne mirisne svijeće koje se mogu kupiti po iznimno povoljnim cijenama. No, prije nego što ih kupite dobro proučite sastav. Mirisne svijeće u kojima se koriste sintetička ulja mogu iritirati alergičare i asmatičare

Miris je naš najasocijativniji osjet koji ima moć u sekundi nas teleportirati na neka ljepša i sretnija mjesta. U trenu će na odvesti na plažu, sjetiti nas djetinjstva, bakinih kolača... Imaju moć stvoritii atmosferu – od erotične do umirujuće u svega par trenutaka. Upravo zato su mirisne svijeće mnogima najdraži detalj u domu. Kao dugogodišnja urednica Livinga i Doma i vrta imala sam prilike isprobati zaista brojne mirisne svijeće – od najjeftinijih do najskupljih i najiskreniji savjet koji dajem svima onima koji me pitaju koji komad nabaviti za dom jest da ulože u mirisnu svijeću. Postoje brojne mirisne svijeće koje se mogu kupiti po iznimno povoljnim cijenama. No, prije nego što ih kupite dobro proučite sastav. Preskočite ih nemaju li prirodni sastav. Isto tako, mirisne svijeće u kojima se koriste sintetička ulja mogu iritirati alergičare i asmatičare. Mirisne svijeće neka vam ne gore više od maksimalno četiri sata u kontinuitetu i uvijek, ali uvijek, se pobrinite da su adekvatno ugašene kad nisu pod nadzorom.

VEZANI ČLANCI:

Osim mirisom, koji je stvar osobnog ukusa, baš kao i izbor parfema, ove svijeće, u pravilu, osvajaju i atraktivnom ambalažom te, dakako, plamičkom koji veselo pleše i obasjava dom toplinom. Pri izboru svijeće ne treba se voditi cijenom, ali se treba voditi kvalitetom sastojaka, ipak je riječ o proizvodu koji, u konačnici, udišemo. Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana potražnja za mirisnim svijećama doseže vrhunac jer su i čest izbor za poklone. Vođeni time odlučili smo testu podvrgnuti šest mirisnih svijeća, evo dojmova:

Foto: Martina Strukić

 

Atelier Rebul, Bereket, 35 eura
Ova svijeća izrađena je od kvalitetnog biljnog suncokretovog voska (60%) i parafina (40%). Dolazi u kartonskoj kutiji atraktivnog dizajna koji je identičan onom na samoj svijeći. Miris je intenzivan i brzo se širi prostorom. Pamučni fitilj osigurava dugo i lijepo gorenje bez dima. Ono što je svakako bonus je da svijeća i kad ne gori otpušta miris u prostoru. Vrijeme gorenja mirisne svijeće Bereket je oko 45 sati.

Foto: Martina Strukić

Dnna Champagne & Strawberry, 130 eura

Mirisna svijeća naše tenisačice Donne Vekić osvaja prvo dizajnom - stožac u kojem je svijeća ručno je izrađen od Murano stakla i poslužit će kao vaza nakon što svijeća dogori - a potom i sastojcima. Naime, svijeća je rađena od pčelinjeg voska od pčela iz Kopačkog rta. Miris je nježan, ali intenzivan i polako osvaja prostor. Svijeća gori elegantno, relativno sporo bez puno dima. Gasi se jednostavno, kuglom koja je ujedno i poklopac. Ako volite biti drukčiji od drugih i osim funkcionalne vam je bitna i estetska kompponenta s ovim proizvodom nećete pogriješiti.

Foto: Martina Strukić

Moel, Loved, 39 eura 

Domaći brend Mije Antunović – Moel, na tržištu se pojavio nudeći luksuzne svijeće po korektnim cijenama. I zaista, ambalaža svijeće djeluje vrlo luksuzno, svijeća dolazi s elegantnim rosegold poklopcem i u vlastitoj kutiji. Ono što je čini drukčijom je sastav napravljena je od sojinog voska. Gori sporije od ostalih, kao da se manje troši. Miris se ravnomjerno širi prostorom i vrlo je ugodan. Super je stvar što se posudica nakon korištenja može koristiti i kao svijećnjak za lučice.

Foto: Martina Strukić

Brooklyn Candle Studio, Love Potion, 39 eura

Ako ste ekološki osvješteni i skloni zero wastu ova jednostavna ambalaža – staklenka s poklopcem – osvojit će vas na prvu. Sve se može koristiti ponovno i/ili reciklirati. Riječ je o američkom brendu čije svijeće se rade od sojinog voska, s pamučnim fitiljima bez olova. Iako im je dizajn pročišćen, miris je moćan i intenzivan. Ako volite jasmin kao ja, obožavat ćete i ovu svijeću, ako niste fan mogla bi vam biti preintenzivna. Gori sporo, vrlo elegantno, lako se gasi, ne dimi se. 

Foto: Martina Strukić

 

L'Occitane, Cocon de Serenite, 24,90 eura

Ako od mirisne svijeće tražite da vas opusti, evo mog recepta. Topla kupka i ova mirisna svijeća koja opušta kako mirisom tako i „plesom“ plamička. Mirisi su nježni, osjećaju se eterična ulja koja polako ispunjavaju prostor, ponajviše lavanda. Gabaritima je nešto manja od ostalih testiranih svijeća. Gori srednjom brzinom, ne dimi se.

Foto: Martina Strukić

Jo Malone, Myrrh & Tonka, 104 eura

Volim sparivati parfeme i mirisne svijeće i to je jedini razlog zašto sam kupila ovu. Jer volim taj parfem. Svijeća gori polako, lagano otpušta miris prostorijom. Nije toliko intenzivna kao parfem, ali baš poput parfema otpušta prvo gornje, zatim srednje pa tek onda bazne note. Kako je miris stvar osobnog ukusa pri izboru ovako intenzivne svijeće valja se prvo uvjeriti da vam miris odgovara. Dolazi u elegantom pakiranju s pokoplcem i kutijom. Vrijeme gorenja je cca 45 sati.

*Stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije