Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUČENO JE!

Renault zatvara tvornicu u Moskvi, otvorena mogućnost povlačenja iz Rusije

Foto: Renault
1/5
24.03.2022.
u 08:44

Renaultov ogranak AvtoVaz proizvodi kultnu Ladu, jedan od Ruskih ponosa, pa ovaj potez francuske kompanije neće imati samo financijske odjeke

Nakon što je nakratko zatvorio pa opet otvorio svoju tvornicu u Moskvi i nakon što ga je ukrajinski predsjednik – u paketu s ostalim francuskim kompanijama koje su nastavile raditi u Rusiji – prozvao zbog ''financiranja ubojstava žena i djece'', francuski je Renault objavio da će odmah zatvoriti svoju tvornicu u Moskvi. Također, iz Renault Grupe navode da će procijeniti koje su im mogućnosti na raspolaganju kad je riječ o njihovu ruskom ogranku AvtoVaz. To bi značilo da je na stolu i opcija potpunog povlačenja iz Rusije, iako se o tome konkretno iz Renaulta zasad nisu očitovali. AvtoVaz, podsjetimo, proizvodi kultnu Ladu, jedan od ruskih ponosa, te pitanje AvtoVaza, odnosno Lade nije samo pitanje novca i radnih mjesta, već ima i puno šire konotacije. Renault Grupa vlasnik je 69 posto AvtoVaza, a AvtoVaz najjača je automobilska marka na ruskom tržištu. Francuska, pak, ima 15 posto udjela u Renaultu.

Renault je, inače, odugovlačio s ovim potezom jer mu velik dio prihoda dolazi upravo iz Rusije – čak deset posto. Također, u svom priopćenju francuski proizvođač navodi kako želi odgovorno postupiti prema 45.000 zaposlenika, koliko ih ima u Rusiji. Renault Grupa u tvornici u Moskvi proizvodi Renaultove modele Captur i Arkana (u Hrvatskoj poznat kao Megane Conquest), ali i Daciju Duster te Nissan Terrano. Ozbiljna je to proizvodnja, no ipak nemjerljiva s onom iz AvtoVaz pogona. Upravo zahvaljujući AvtoVazu, Rusija je Renaultu drugo po važnosti tržište, odmah poslije europskoga. U Rusiji je lani Renault Grupa prodala gotovo 500.000 automobila.

Komentara 8

LI
lider
09:49 24.03.2022.

Da se bar nekome od naših upali lampica i Renault dovede u Hrvatsku.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
10:51 24.03.2022.

Jednom kad odu, rusko trziste za njih ce biti zatvoreno barem 100 godina. A sto se tice "financiranja ubojstava zena i djece", Francuzi jos nisu nikomu odgovarali ni za svoje stare zlocine sirom svijeta, ali misle da ce ih ruskim sankcijama nekako izbrisati iz sjecanja javnosti?! Evo, upravo gledam jedan clanak u jednom, barem po mojim kriterijima uglednom casopisu, pod naslovom "NATO je ubijao civile u Libiji. Vrijeme je da to priznate". A odmah dolje clanak pocinje sa... "Attia al-Juwaili mozda nikada nece znati koja je drzava laserski navodjenom bombom ubila njegovu kcer. To je mogao biti britanski, francuski ili americki pilot koji ju je ispalio, ali dok se ne sazna, nade njegove obitelji u pravdu su na najvjerojatnije uzaludnom cekanju..." I onda slijedi neugodno nabrajanje svih poznatih civilnih zrtava, a mnoge zrtve zauvijek ce ostati nepoznate jer NATO agresije zapadni mediji prikazuju striktno kroz prizmu "humanitarnog" djelovanja i spasavanja a ne ubijanja civila! Licemjeri de lux!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije