Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI TRIKOVI

Prljavije i od WC školjke: Boce za vodu leglo su bakterija i gljivica. Evo kako ih najbolje možete očistiti

FREEPIK
22.09.2025.
u 15:21

Mnogi od nas svoju višekratnu bocu za vodu samo isperu, nesvjesni da se u njoj krije leglo bakterija i plijesni. Donosimo detaljan vodič stručnjaka o tome kako pravilno i temeljito očistiti bocu i sve njezine dijelove kako biste izbjegli zdravstvene rizike

Višekratnu bocu za vodu nosimo svuda sa sobom, od teretane do ureda, neprestano je praznimo i punimo, no rijetko kada zastanemo i razmislimo o tome što se događa unutar njenih stijenki. Istina je alarmantna: ako se ne čisti pravilno i redovito, vaša boca postaje savršeno vlažno i mračno okruženje za razvoj opasnih mikroorganizama. Svakim gutljajem u bocu unosimo bakterije iz vlastitih usta, koje se zatim eksponencijalno množe. S vremenom se stvara takozvani biofilm, tanki, sluzavi sloj bakterija koji prianja uz unutrašnjost boce, postaje sve teži za uklanjanje i povećava rizik od kontaminacije. U najgorim slučajevima, u teško dostupnim dijelovima poput gumenih brtvi na čepu, može se razviti čak i crna plijesan, koja predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju.

Stručnjaci su složni oko učestalosti pranja: idealno bi bilo bocu oprati nakon svake upotrebe, baš kao što perete čašu iz koje ste pili. Ako bocu tijekom dana neprestano nadopunjujete vodom, temeljito pranje jednom dnevno, primjerice navečer, bit će dovoljno. No, učestalost ovisi i o tome što u nju stavljate. Ako je koristite isključivo za vodu, možete je prati svakih nekoliko dana, no ako u nju ulijevate zaslađene napitke, sokove, proteinske shakeove ili sportska pića, pranje nakon svake upotrebe je apsolutno nužno. Šećeri i hranjive tvari iz tih napitaka djeluju kao gorivo za mikrobe i drastično ubrzavaju rast bakterija i gljivica. Pojačanu higijenu treba prakticirati i ako ste bolesni, jer vaše tijelo tada izlučuje veći broj mikroorganizama koji se mogu zadržati u boci i potencijalno vas ponovno zaraziti. Uz svakodnevno pranje, preporučuje se i dubinsko čišćenje i dezinfekcija barem jednom tjedno ili svaka dva tjedna kako bi se uklonili i najotporniji mikrobi.

Osnovno, svakodnevno čišćenje ne zahtijeva puno truda, a ključno je za održavanje higijene. Najvažniji korak je rastaviti bocu na sve njezine dijelove – odvojite čep, slamku i sve gumene brtve. Zatim sve komponente operite vrućom vodom i deterdžentom za suđe. Za unutrašnjost boce obavezno koristite četku s dugom drškom koja može dosegnuti dno i sve kutove. Fizičko ribanje je presudno jer jedino tako možete razbiti nevidljivi biofilm koji se ne može ukloniti pukim ispiranjem. Nakon temeljitog ispiranja kako biste uklonili sve ostatke sapunice, slijedi jednako važan korak: sušenje. Sve dijelove ostavite da se potpuno osuše na zraku, idealno okrenute naopako, jer preostala vlaga potiče novi rast mikroba. Ako proizvođač to dopušta, pranje u perilici posuđa odlična je opcija jer visoka temperatura može istovremeno oprati i dezinficirati bocu. U tom slučaju, manje dijelove poput čepa i slamke stavite u košaricu za sitne predmete na gornju policu.

Za tjedno dubinsko čišćenje, koje uklanja tvrdokorne naslage, mrlje i neugodne mirise, možete koristiti sastojke koje vjerojatno već imate u kuhinji. Jedna od najučinkovitijih metoda je korištenje bijelog alkoholnog octa, prirodnog dezinficijensa. Pomiješajte jednake dijelove octa i vode, ulijte u bocu, zatvorite i dobro protresite. Ostavite otopinu da djeluje nekoliko sati ili preko noći, a zatim bocu temeljito isperite. Druga izvrsna opcija je soda bikarbona, koja djeluje kao blagi abraziv. U bocu stavite jednu jušnu žlicu sode bikarbone, napunite je vrućom vodom i ostavite da odstoji barem sat vremena. Nakon namakanja, unutrašnjost izribajte četkom i dobro isperite. Ove metode su sigurne, ekološke i iznimno učinkovite za redovito održavanje i sprječavanje nakupljanja nečistoća.

Ako primijetite sluzavi sloj, vidljivu plijesan ili se ne možete riješiti neugodnog mirisa, vrijeme je za jače metode. 3%-tni hidrogen peroksid odličan je za dezinfekciju. Ulijte otprilike četvrtinu boce hidrogena, zatvorite, protresite i ostavite da djeluje desetak minuta prije ispiranja. Za najtvrdokornije slučajeve plijesni može se koristiti i otopina izbjeljivača, no s velikim oprezom. Dodajte jednu čajnu žličicu izbjeljivača na litru vode, ostavite da stoji 5 do 15 minuta, a zatim ispirite bocu sve dok miris izbjeljivača u potpunosti ne nestane. Zanimljiva i jeftina alternativa skupim tabletama za čišćenje boca su tablete za čišćenje zubnih proteza, koje sadrže iste aktivne sastojke poput sode bikarbone i limunske kiseline te učinkovito uklanjaju naslage.

Najveći izvor zaraze često su najmanji i najskrovitiji dijelovi boce. Posebnu pažnju posvetite čepu, unutrašnjosti usnika, slamci i, najvažnije od svega, gumenim brtvama. Te dijelove obavezno rastavite pri svakom pranju. Za čišćenje unutrašnjosti slamki i ventila koristite usku četkicu, poput one za čišćenje cijevi ili specijalizirane četke za slamke. Namakanje ovih sitnih dijelova preko noći u otopini octa ili hidrogen peroksida pomoći će u uništavanju skrivenih mikroba. Ako silikonske brtve poprime neugodan miris, primjerice od kave, postoji neobičan trik: nakon pranja, pecite ih u pećnici na niskoj temperaturi (oko 120°C) četrdesetak minuta. Toplina će pomoći u otpuštanju zaostalih ulja i mirisa iz silikona.

Materijal boce itekako utječe na njenu higijenu i lakoću održavanja. Stručnjaci se slažu da su boce od nehrđajućeg čelika i stakla superiornije od plastičnih. Plastika s vremenom razvija sitne ogrebotine u kojima se bakterije mogu lako sakriti, a postoji i rizik od otpuštanja kemikalija u vodu. Na staklu i čeliku biofilm se teže stvara. To ne znači da morate baciti svoju omiljenu plastičnu bocu, ali je redovito pregledavajte i zamijenite kada postane izgrebana i istrošena. Prilikom kupnje nove boce, birajte modele jednostavnijeg dizajna s manje utora i teško dostupnih dijelova jer ćete ih tako lakše i učinkovitije održavati čistima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata