Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALNO ISTRAŽIVANJE

Poziv koji ne propuštaš – platforma Hrvatskog Telekoma za zaštitu okoliša

HT
Foto: Hrvatski Telekom
1/4
31.05.2023.
u 12:00

Poziv koji ne propuštaš nova je platforma Hrvatskog Telekoma usmjerena na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti.

Namjera HT-a je u sklopu Poziva koji ne propuštaš dati još veći doprinos te ukazati ne samo na važnost nego i na nužnost odgovornog djelovanja u smjeru zaštite okoliša. Riječ je o pozivu koji ne smijemo propustiti ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi kakvu danas uzimamo zdravo za gotovo.

Električni i elektronički otpad najbrže je rastuća kategorija otpada u EU, a istodobno je u e-otpadu prisutno čak 49 kemijskih elemenata, od kojih se mnogi mogu reciklirati i tako umjesto otpada postati vrijedna sirovina. Zbog toga je podizanje svijesti o odgovornom i savjesnom zbrinjavanju elektroničkih uređaja i opreme od presudne važnosti.

Smartfoni i drugi elektronički uređaji u sebi sadrže komponente koje mogu negativno utjecati na okoliš ako se nekontrolirano odbace. Njihovim pravilnim odlaganjem mogu se spriječiti moguće negativne posljedice na okoliš i ljudsko zdravlje.

Sastav mobilnih uređaja varira ovisno o modelu te o razvoju tehnologije jer se stalno u proizvodnju uvode nove tvari i spojevi, s boljim ili poboljšanim svojstvima. Analize nekih od proizvedenih modela pokazuju sljedeći sastav: većim se dijelom mobilni uređaj sastoji od različitih vrsta plastike (npr. ABS plastike ima oko 34 posto), bakra i komponenti bakra ima prosječno oko 15 posto, čelika ima oko 14 posto, a oko osam posto ima elemenata kao što je kobalt. Magnezija ima oko tri posto.

PRIKUPLJANJE ELEKTRONIČKIH UREĐAJA U T-CENTRIMA

U svim T-Centrima osigurani su uvjeti za prihvat i daljnje ekološko zbrinjavanje starih elektroničkih uređaja iz HT-ova prodajnog asortimana (mobiteli i drugo) i njihovih pripadajućih baterija. Donesite svoj stari mobilni uređaj u T-Centar i osigurajte njegovo ispravno zbrinjavanje.

Iz sastava mobilnih uređaja vidimo da sadrži i neke vrlo vrijedne elemente (srebro, zlato itd.) pa se ekološkim zbrinjavanjem mobitela upravo nastoje izdvojiti ti elementi i ponovno ih kasnije upotrijebiti kao sirovinu. Procesom recikliranja mobitela mogu se izdvojiti aluminij, zlato, srebro, bakar, paladij, kobalt, nikal i kadmij, a svi se oni mogu ponovo iskoristiti u proizvodnji.

Hrvatski Telekom proveo je nacionalno istraživanje koje je ukazalo da je u Hrvatskoj u ladicama trenutačno čak pet milijuna mobitela koji se ne koriste. S obzirom na to da je istraživanje pokazalo da 40 posto ispitanika promijeni mobitel unutar dvije godine, odnosno 68 posto unutar tri godine, izvjesno je da će broj nekorištenih i nepotrebno neiskorištenih mobilnih uređaja, ali i ostale male i IT opreme u našim kućanstvima, rasti.

Čak 85 posto ispitanika koji zadržavaju stari mobitel kao glavne razloge navode sljedeće argumente: da imaju zamjenu (66 posto), da ih daju obitelji (65 posto), strah da im se ne ukradu podaci (23 posto), ne znaju kako ni gdje ga zbrinuti (13 posto) i jer im nije praktično (6 posto).

Ono što zabrinjava jest da gotovo svaki deseti građanin mobitele koje ne koristi baca u obično smeće. Dapače, dok 77 posto ispitanika kaže da redovito razvrstava otpad, 40 posto ih ne zbrinjava elektroničke uređaje i opremu.

I dok 54 posto ispitanika želi zbrinuti svoje stare mobitele koje ne koriste, poražavajuće je da ih čak 51 posto ne zna da se mogu zbrinuti i reciklirati tableti, 56 posto ne zna to za rutere, 49 posto za pisače, 47 posto za kabele i punjače, a 42 posto za prijenosnike. Pritom samo 13 posto ispitanika zna da se oko 80 posto dijelova mobitela može reciklirati.

Također, 62 posto ispitanika izjasnilo se da je zainteresirano za kupnju rabljenog mobitela, a polovina njih za ekološki mobitel platila bi više.

Istraživanje koje je provedeno pokazalo je da se pametni telefoni sastoje od brojnih materijala od kojih se njih više od 80 posto može ponovno upotrijebiti. Za proizvodnju samo jednog pametnog telefona potrebno je prosječno 12.000 litara vode, približno 1 gigadžul električne energije te više od 60 različitih metala i metaloida. Od toga je 18 materijala uvršteno na popis gospodarski važnih materijala za koje postoji visok rizik od nestašice.

ŠTO JE ELEKTRONIČKI OTPAD: 6 KATEGORIJA

1. Oprema za izmjenu topline: hladnjaci; ledenice; oprema za automatsko izdvajanje hladnih proizvoda; klima-uređaji i ostali uređaji za ventilaciju…

2. Zasloni, monitori i oprema koja sadrži zaslone površine veće od 100 cm2: zasloni; televizori; LCD fotookviri; monitori; računala

3. Sve žarulje

4. Velika oprema (dimenzije veće od 50 cm): perilice rublja; sušilice rublja; perilice posuđa; kuhinjske peći; električni štednjaci; električne ploče za grijanje; velika rasvjetna tijela; oprema za reprodukciju zvuka ili slike; glazbena oprema…

5. Mala oprema (dimenzije manje od 50 cm): usisivači, satovi i ručni satovi; električni aparati za brijanje; vage; uređaji za njegu kose i tijela; kalkulatori; radioaparati, videokamere, videorekorderi, Hi-Fi uređaji; glazbeni instrumenti; mala oprema za reprodukciju slike ili zvuka; električne ili elektroničke igračke…

6. Mala oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije (nijedna vanjska dimenzija nije veća od 50 cm): mobilni telefoni; GPS uređaji; džepni kalkulatori; ruteri; osobna računala; pisači; telefoni; tableti; laptopi, ostala mala oprema informatičke tehnike (IT) i ostala oprema za telekomunikaciju, npr. kabeli, punjači, vanjske baterije..

Procijenjeno je da je tijekom 2022. godine odbačeno više od pet milijardi telefona. Kad bismo ih posložili jedne na druge, mogli bismo prijeći jednu osminu puta do Mjeseca.

"Održivost je sastavni dio našeg poslovanja. Nekoliko godina već koristimo isključivo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, sustavno smanjujemo potrošnju energije i emisija CO2. Broj korisnika e-računa u posljednjih pet godina gotovo se udvostručio te danas više od polovine HT korisnika ima e-račun. Sudjelujemo i u panindustrijskoj Eco Rating inicijativi koja korisnicima daje relevantne informacije o utjecaju proizvodnje, upotrebe i zbrinjavanja mobilnih telefona na okoliš, a u duhu kružnog gospodarstva kontinuirano prikupljamo i s partnerima zbrinjavamo mobilne uređaje i elektroničku opremu.

Na ovom planu iznimno smo angažirani te smo 2022. godine udvostručili broj zbrinutih mobitela, ali uvijek želimo učiniti više. Tim povodom pokrenuli smo platformu Poziv koji ne propuštaš, pod okriljem koje ćemo provoditi cjelogodišnje aktivnosti i davati svoj doprinos zaštiti okoliša, očuvanju i učinkovitijem korištenju prirodnih resursa te osmišljanju i primjeni inovativnih pametnih rješenja te izgradnji ICT infrastrukture, koje omogućuju svima da žive i posluju održivije. Budući da živimo u vremenu kada imamo više električnih i elektronskih uređaja po našim ladicama nego što je nas građana, prigodno prva u nizu aktivnosti s kojima danas krećemo još intenzivnije jest podizanje svijesti i prikupljanje elektroničnih uređaja koje ne koristimo. Svi mi kao pojedinci ili kompanije svojim angažmanom možemo ovdje dati opipljiv doprinos, jer ovo je poziv za sve nas i ne želimo i ne smijemo ga propustiti", izjavila je Nataša Rapaić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu.

Svatko se može odazvati Pozivu koji ne propuštaš te u svim T-Centrima diljem Hrvatske, u bilo kojem trenutku, donijeti ICT opremu, odnosno mobitele, fiksne telefone, tablete, rutere, medijske prijavnike/TV dekodere, punjače, prijenosne punjače, vanjske baterije, kabele, laptope, wearables (satove, narukvice, slušalice) te ih odložiti u za to posebno predviđenu kutiju, a HT će osigurati da se svi prikupljeni mobiteli i oprema u skladu s ekološkim standardima odgovorno i propisno zbrinu.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije