Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI VRSTE TABLETA

Android, iPad ili Windows tableti: koje odabrati?

14.12.2017.
u 15:02

Tableta koji rade na operativnom sustavu Android ima svakakvih: jeftinih, skupih, velikih, malih, skromnih, ambicioznih… Proizvode ih doslovce stotine tvrtki, od potpuno anonimnih do uglednih brendova

Tri su tipa tableta danas u uporabi. Oni se razlikuju po operacijskom sustavu (OS – to je stručni naziv za osnovni softver: to može biti iOS, Android ili Windows. Najstariji među njima – onaj od kojeg je počelo moderno doba tableta – jest iOS, operacijski sustav za iPad tablete tvrtke Apple, koja proizvodi i iPhone.

iPada nema puno: tek četiri generacije i tri veličine. Oni su najjednostavniji za uporabu, ali imaju jedan veliki minus: visoku cijenu. iPad je u pravilu barem dvostruko skuplji od uređaja sličnih osobina kojeg pokreće Android. K tome, izbor softvera i dodataka je daleko slabiji i skuplji nego za Android. Jest da zauzvrat dobivate vrlo privlačno dizajniran uređaj visoke kvalitete izrade, ali ako niste već iskusni s Appleovim proizvodima, gotovo jednako brzo ćete se naviknuti na Android tablete – a proći ćete puno jeftinije.

Android tableta ima svakakvih: jeftinih, skupih, velikih, malih, skromnih, ambicioznih… Proizvode ih doslovce stotine tvrtki, od potpuno anonimnih do uglednih brendova koji uživaju reputaciju ravnu Appleovoj. Stoga ćemo posebnu pozornost posvetiti savjetima za njihovu kupovinu, a zasad ćemo se zadovoljiti konstatacijom da oni čine golemu većinu ponude, a isto tako odgovaraju golemoj većini kupaca.

Treća vrsta, Windows tableti su najmanje preporučljivi. Naime, njih pogoni isti onaj operacijski sustav – Windowsi – koji pogoni i praktički sva (više od 90 posto) osobna računala. Windows tableti su u prvom redu pokušaj Microsofta (autora Windowsa) da zauzme svoj dio „tržišnog kolača“ u ponudi tablet računala. Golema većina Windows tableta su zapravo obični laptopi kojima se može odvojiti ekran i koristiti kao tablet. Razlog tome je što Windowsi nisu dizajnirani za upravljanje bez tipkovnice, i njihovo sučelje (dio OS-a preko kojeg upravljate tabletom) je napravljeno tako da se puno lakše upravlja tipkovnicom ili mišem nego dodirom prsta po ekranu. K tome, u pravilu su vrlo veliki, debeli i teški.

Iz tih razloga, Windows tableti su manje popularni od iPada i Android tableta, a većina modela su takozvani konvertibilni prijenosnici – koji se mogu koristiti i kao laptopi i kao tableti, tako da se ekran zakrene ili odvoji od donjeg dijela s tipkovnicom. Najčešće ih kupuju oni koji trebaju punokrvni laptop, pravo Windows računalo, ali im dobro dođe da ponekad nešto na njemu naprave i bez tipkovnice ili miša – crtanjem ili pisanjem prstom po ekranu. Takva računala najčešće koriste oni koji rade na terenu: građevinari, liječnici, terenski radnici, likovni umjetnici…

Da bi koristili Windows tablete, morate poznavati Windowse (i još k tome naviknuti se na upravljanje prstom po ekranu) ali to je tema koja nadilazi okvire ove knjižice pa ćemo ostatak teksta posvetiti Android tabletima. Oni su, osim što su jednostavniji za uporabu, i jeftiniji – jer Android je, za razliku od Windowsa, besplatan sustav.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
15:58 14.12.2017.

Gluposti. Android tablet je jeftina igračka za djecu da troše vrijeme i zdravlje. Microsoft surface je kralj tableta.

BR
branko73
15:39 14.12.2017.

ja kupio tablet Lenovo 10.1 super zadovoljan

DU
dubravka45
20:15 22.12.2018.

Imam običan vivax sa win.10. već godinama mi je odličan. Članak je totalno glup. Zasto bi bili tableti sa win.najmanje preporučjivi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije