Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALIZACIJA

Ne morate čekati u redu. Trošarinu online već prijavljuje 10 posto građana

Foto: Arhiva VL
1/3
06.02.2023.
u 11:52

U slučaju uredno podnesene prijave za uneseni automobil, kroz sustav e-Građani porezno rješenje se izdaje u roku od dva sata. S rješenjem nastupa i obveza plaćanja u roku od 15 dana

I iz najvećeg zla na kraju izađe i nešto dobroga, pa je tako i pandemija koronavirusa, ako ništa drugo, građane potaknula da se malo ozbiljnije digitaliziraju, da se nauče putem interneta obaviti sve što se tako obaviti može – bez obilaženja šaltera s hrpom papira, čekanja u redu. A među stvarima koje se tako mogu obaviti je i podnošenje prijave za obračun trošarine. Odnosno, posebnog poreza na motorna vozila. Time je i naša Carinska uprava modernizirala svoj rad, a u protekloj je godini prednost ovakvog načina podnošenja prijave i dobivanja poreznog rješenja prepoznalo 2716 novopečenih vlasnika automobila iz unosa. Radi se, naravno, o fizičkim osobama i to onima koji su se odlučili za obračun trošarine temeljem tablica ostatka vrijednosti. Jer, ova usluga namijenjena je fizičkim osobama koje prijavljuju nastanak porezne obveze u svoje ime temeljem unosa ili uvoza motornog vozila za vlastite potrebe ako su se odlučile za utvrđivanje PPMV-a isključivo putem tablice ostatka vrijednosti.

Za pristup ovoj e-usluzi potrebno je posjedovati vjerodajnicu značajne razine sigurnosti (npr. mToken) kako bi se uz podnošenje porezne prijave kroz aplikaciju „Porezna prijava za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila“ mogle pregledavati i sve obavijesti vezane za postupak obračuna i plaćanja posebnog poreza koje se dostavljaju u osobni korisnički pretinac. U samoj aplikaciji moguće je upravljati odnosno odgovarati na upućene poruke što za sobom povlači aktivno sudjelovanje u samom postupku rješavanja porezne prijave (ako je potrebno slanje dodatnih priloga i sl.) te preuzeti porezno rješenje.

Prednosti podnošenja prijave putem sustava e-Građani su brojne. Primjerice, možete to napraviti putem računala, ali i mobilnog uređaja. Ovaj način podnošenja porezne prijave je besplatan – štedi novac i vrijeme, s Carinskom upravom uspostavljate digitalnu komunikaciju. Ne morate fizički dolaziti u carinski ured jer je online provedba poreznog postupka obračuna i naplate PPMV-a sigurna, jednostavna, moderna i brza, navode u Carinskoj upravi. 

- U slučaju uredno podnesene porezne prijave kroz sustav e-Građani (uključujući i prilaganje obaveznih priloga) porezno rješenje se izdaje u roku od dva sata, a u drugim slučajevima ovisno o okolnostima koje utječu na oporezivanje vozila – kažu nam iz Carinske uprave.

S carinskim uredom u svakom trenutku poreznog postupka komunicirate izravno. Primjerice, ako trebate dostaviti dokumente koje niste dostavili u trenutku podnošenja prijave. Sve obavijesti vezane za poreznu prijavu i porezno rješenje dostavit će vam u osobni korisnički pretinac. Podliježe li vozilo za koje ispunjavate prijavu naplati naknade za gospodarenje otpadnim vozilima, i ona se također prijavljuje i plaća zajedno s prijavom i plaćanjem PPMV-a.

Porezna prijava može se podnijeti preko sustava e-Građani (e-Usluge; Katalog usluga; Promet i vozila; Prijava za obračun posebnog poreza na motorna vozila) ili preko web stranice Carinske uprave carina.gov.hr putem poveznice ePrijava PPMV kroz sustav e-Građani. Pritom valja obvezno priložiti certifikat o sukladnosti ili potvrdu proizvođača, ili izjavu o sukladnosti ili potvrdu o sukladnosti koju je izdalo nadležno tijelo u Republici Hrvatskoj. Drugi dokument koji vam je neophodan je račun ili neka druga komercijalna isprava odnosno kupoprodajni ugovor, odluka ili rješenje kojim je stečeno motorno vozilo.

Trebate priložiti i prometnu dozvolu - ako se radi o rabljenom motornom vozilu – ali i obrazac OV1 u slučaju da vozilo podliježe plaćanju naknade za gospodarenje otpadnim vozilima. Valja znati kako slanjem obavijesti i poreznog rješenja nastaje zaduženje na poreznoj kartici odnosno počinje teći rok od 15 dana za plaćanje porezne obveze. Bez obavijesti da je postupak naplate PPMV-a uspješno završen što uključuje i naplatu naknade za gospodarenje otpadnim vozilima nije moguće registrirati vozilo u stanici za tehnički pregled.

Ukupno su se za obračun trošarine prema tablici postotaka ostatka vrijednosti, kako to propisuje Pravilnik o posebnom porezu na motorna vozila, lani odlučile 26.934 osobe, a od toga je njih 2716 – ili 10,1% - poreznu prijavu predalo online. Preostalih 24.218 ili se nije informiralo o mogućnosti da uštedi na vremenu ili više vole kontakt s djelatnicima na šalteru nego s računalom te su svoju prijavu predali u Carinskoj upravi. Razlika od 1994 prijave – do ukupno 28.878 poreznih rješenja lani izdanih za unesene automobile – odnosi se na vozače koji su tražili da im se poseban porez na motorna vozila obračuna temeljem procjene.

Pojedinačni unos/uvoz automobila u našu zemlju lani nije iznosio samo navedenih 28.878, ako ste tako pomislili. To su samo unosi automobila na koje su se odlučile fizičke osobe. Ukupno su lani izdana 60.093 porezna rješenja koja se odnose na poseban porez na motorna vozila. Nova su od toga 653 automobila, starodobnih je 285, a preostalih 59.355 odnosi se na unesene rabljene automobile.

Građani sigurno imaju više dilema, da ne kažemo straha, kad je riječ o prijavi i plaćanju poreza nego kupnji cipela u web shopu, pa je vjerojatno i to razlog što mnogi radije čekaju u redu nego da prijavu predaju online. Vjerojatno se boje da bi negdje mogli pogriješiti, nešto pogrešno označiti. Mnogi imaju dilema ili pitanja, a iz Carinske uprave kažu da građani svoje upite, kojima traže pomoć pri popunjavanju online prijave, uglavnom dostavljaju na adrese motorna.vozila@carina.hr ili helpdesk@carina.hr. Dakle, i ovako online imate koga pitati za pomoć.

Za najviše unesenih automobila porezna je prijava predana u Carinski ured Zagreb: 8490, od toga 909 putem sustava e-Građani. No, u postocima građani s Carinskom upravom online najviše komuniciraju u Sisku (24,6%; 186 online prijava od ukupnih 757), Karlovcu (21,9%; 158 od 721), Osijeku (15,4%; 227 od 1474), Virovitici (13,8%; 45 od 327). Iznad hrvatskog prosjeka od 10,1% još su Gospić (13%), Vukovar (12,7%), Koprivnica i Rijeka s po 12,6% udjela online prijava trošarina. Krapina je na okruglih deset posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije