Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRALI SMO

Kindle Paperwhite – ekran najbliži dodiru knjige

Kindle Paperwhite
Foto: Amazon
18.11.2014.
u 14:18

Novi model Kindleova Paperwhitea stigao je i u Hrvatsku. I mogao bi biti prvi izbor u prelasku s knjige na uređaj

Amazonov Kindle odavno je postao sinonim za čitače elektroničkih knjiga. Čak ni nenadmašni Appleov tablet iPad nije uspio ugroziti Amazon na tržištu e-čitača. Novi model Kindleova Paperwhitea stigao je i u Hrvatsku. Riječ je o Kindleovu klasiku koji bi knjigoljupcima vjerojatno mogao biti prvi izbor u prelasku s knjige na uređaj.

Dobro osvjetljenje

Paperwhite daje iznimno ugodan osjećaj pri čitanju. Najkraće rečeno, taj je e-čitač od svih uređaja vjerojatno najsličniji, kad je riječ o osjetu, osjećaju koji imamo kada listamo papirnatu knjigu. Paperwhite u tome najviše uspijeva jer ima osvjetljavanje s ruba svog LCD ekrana, s površine prema unutra, pa izgleda baš kao knjiga. Elektronički uređaji obično imaju osvjetljenje koje dolazi iz dubine uređaja. Dok smo ga testirali, taj ekran Paperwhitea dosta se pokazao kao sve ono što o njemu govore – divota i gušt i za listanje i za čitanje.

Dodatni je plus i što uređaj teži samo 206 grama pa možete slobodno čitati u bilo kojem položaju, uvijek je ugodno. Tehnologija prednjeg osvjetljavanja omogućuje Paperwhiteu golemu uštedu baterije koja može potrajati i nevjerojatnih 8 tjedana. Uređaj nema tipki nego ekran osjetljiv na dodir, a najprije treba naučiti da se glavni izbornici kriju u gornjem dijelu ekrana. Naprednije korištenje omogućuje i vođenje zabilješki ili uporabu rječnika, ali za to treba i malo vježbe.

Bez slušalica

Mana je uređaja to što nema izlaz za slušalice, iako može prihvatiti i audioknjige. Usto, iako se čitačem možete spojiti na wireless mrežu, a postoji i browser za prebacivanje knjiga, bolje iskoristite neko drugo računalo pa prebacite knjige uz pomoć USB kabela. Surfanje preko Paperwhitea samo je za vrlo strpljive jer je jako sporo i rudimentarno. Uostalom, i Kindle svoj browser na Paperwhiteu naziva – eksperimentalnim. Da biste pronašli traženu knjigu u Amazonovu dućanu ili surfali po internetu, trebat će vam mnogo vremena i živaca jer browser “puca” pa se preporučuje samo za tekstualne stranice. Za ugodnije surfanje ili uporabu multimedije i aplikacija potrebni su snažniji modeli poput Kindle Firea HDX, dok je Paperwhite i dalje fokusiran isključivo na čitanje knjiga. Cijena je uređaja u Hrvatskoj 1199 kuna.

Komentara 4

Avatar abakus
abakus
15:10 18.11.2014.

Uređaj nema GUMBOVE...? Hm, hm, hm... Pod hitno angažirajte lektore, Večernji. Što se Kindla tiče, ima već nekoliko godina da sam nabavio jedan njihov e-čitač i preporučujem ga svakome tko voli čitati. Mislio sam da će mi nedostajati osjet knjige, ali vrlo brzo sam se naviknuo na e-čitač i tiskane knjige za mene su prošlost, osim u slučajevima kad želim pročitati nešto čega nema u e-formatu. E-čitači su budućnost knjiga i najtoplije savjetujem našim izdavačima koji žele ostati u poslu da se što prije prebace na izdavanje e-knjiga. A i knjižnice bi se mogle prebaciti na "posuđivanje" e-knjiga. Tako bi se i broj ljudi koji čitaju povećao. Nema svatko ni volje ni vremena hodati po knjižnicama i tražiti knjigu koju želi pročitati.

AD
adrian1
09:11 19.11.2014.

u Hrvatskoj 1199 kn, a u Njemačkoj 99 eura. Znam gdje ću ga kupiti...

TO
tovaravot
15:14 18.11.2014.

ipad niti nije konkurencija nikakvom e-ink / e-reader uredjaju tako da ne znam sto se tu imalo za ugroziti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije