Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAMETNA RJEŠENJA

HT i Fakultet strojarstva i brodogradnje omogućuju studentima rad na 5G tehnologiji

HT
Foto: HT
29.03.2023.
u 13:50

Hrvatski Telekom i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji za realizaciju privatne 5G Campus mreže te praktične primjene rješenja za pametne tvornice u istraživačko-razvojnom laboratoriju FSB-a.

Privatna 5G Campus mreža na FSB-u koristit će se za laboratorijske i auditorne vježbe te za izradu završnih, diplomskih, specijalističkih i doktorskih radova. Jedan od područja primjene 5G mreže je i u industriji 4.0, stoga će Hrvatski Telekom u istom laboratoriju postaviti i sustav upravljanja proizvodnjom (MES) primjenjiv za digitalizaciju strojeva svih tehnoloških generacija te digitalizaciju procesa proizvodnje.

"5G tehnologija je neizostavan dio svakog modernog sustava te je, zbog svoje široke primjenjivosti, postala preduvjet za razvoj pametnih industrija i gradova. Hrvatski Telekom u nastojanju da modernizira i digitalizira proizvodne procese hrvatskih tvrtki vidi potencijal Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao centra znanja i ključnog znanstvenog sudionika industrije 4.0. Uspostavljanjem privatne 5G Campus mreže i praktičnom primjenom rješenja Pametne tvornice u sklopu Smart Factory labosa mladi inženjeri će moći svoje ideje, radove i nova tehnološka rješenja testirati na suvremenoj 5G tehnologiji. Vjerujemo da je upravo suradnja akademske i poslovne zajednice ključ napretka i podizanja konkurentnosti kompletne hrvatske industrije", rekla je Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

"Fakultet intenzivno radi na jačanju partnerstava s inovativnim hrvatskim tvrtkama kroz obostrani transfer tehnologije i znanja, a sve kako bismo naposljetku pripremili buduće inženjere za suvremeno tržište rada, odnosno rad s modernim tehnologijama i modernim poslodavcima. U tom kontekstu posebno se ističe uloga FSB-a u svjetlu industrije 4.0 i pametnih tvornica", naglasio je prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Implementacijom sustava upravljanja proizvodnjom (MES) iz projekta pametnih tvornica na edukacijsku proizvodnu liniju FSB-a moći će se pratiti prednosti digitalizacije proizvodnje.

"Krajem 2019. godine na Fakultetu je započeo projekt razvoja modularnog ekspertnog sustava za uspostavljanje diskretnih proizvodnih procesima temeljenim primjeni Smart Factory načela. Na Zavodu za industrijsko inženjerstvo instalirana je najbolja i najsuvremenija oprema iz područja Smart Factoryja koja će nakon povezivanja s privatnom komunikacijskom mrežom omogućiti studentima, postdiplomantima, gospodarstvenicima razvoj novih znanja i iskustava koji će kasnije primijeniti na svojim radnim mjestima i tako digitalnom transformacijom modernizirati industriju Republike Hrvatske", rekao je prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, voditelj projekta Smart Factory.

Hrvatski Telekom razvio je ovaj projekt po uzoru na campus mreže koje Deutsche Telekom pokreće i razvija diljem Europe a, a s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije