Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima i od ajvara

FOTO Sladoled od chilija i naranče s patkom? Da, radi se u Osijeku i kušali smo ga

​Restoran "Lipov hlad" u Osijeku
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/5
27.10.2023.
u 09:48

Restoran Lipov hlad nalazi se na Trgu bana Jelačića 2 u Donjem gradu u Osijeku

Da ćemo u Osijeku jesti sladoled s patkom, teško bismo mogli zamisliti. Doduše, teško bi bilo povjerovati i da ćemo, uz to, kušati i sladoled od ajvara, i to uz čips od slanine. Ipak, moguće je. Osmislio ih je chef Ivan Đukić u restoranu Lipov hlad u Osijeku.

Ekvadorski kakao, vikinška sol, perlice od pšenice, aceto blasamico s narančom, listići napravljeni s brašnom od vina cabernet franca, dimljena pačja prsa, sladoled od naranče i chilija, plavi različak, dragoljub. Sve se to sljubljuje na istome tanjuru, golica maštu, razgaljuje nepce.

​Restoran "Lipov hlad" u Osijeku
1/12

– Generalno, riječ je o sladoledu od naranče i chilija ukomponiranom uz sušena pačja prsa. Dekonstrukcija je to tradicionalnog francuskog jela Duck a´l Orange, ali napravili smo naš mali twist i osmislili hladno predjelo. Nakon sladoleda od ajvara, koji je bio ljetni hit, odlučili smo se tako za novu, jesensku priču – pojašnjava nam 42-godišnji chef Ivan Đukić.

Umjesto šećera, u sladoledu je sol. Dimljena, sušena patka na kojoj "leži" kuglica sladoleda, ističe on, francuske je proizvodnje i visoke kvalitete. Poslužuje se izrezana na kriške, a kako se sladoled od naranče i chilija topi, stvara umak koji se savršeno slaže s patkom. Kušamo li zasebno sladoled, bez problema može funkcionirati kao desert. Iako je to u principu slani sladoled, određenu dozu slatkoće ipak ima, no kako klizi niz jednjak, oslobađa se chili...

POVEZANI ČLANCI:

Zrnca dimljene vikinške soli, pak, otkrivaju sasma nove okuse, a u kombinaciji s patkom i sladoledom, "bacaju" nas u sasma drugu, slanu priču. Kakao jelu daje hrskavost, ali nije dominantan. Naranča u sladoledu "udara kontru" dimljenoj patki, dok vikinška sol daje dodatnu dimljenu notu. Riječ je, nesumnjivo, o vrlo kompleksnom i zanimljivom hladnom predjelu koje će zaintrigirati i odrasle, ali i djecu, kako je pokazalo iskustvo u restoranu Lipov hlad. Cijena mu je 8,50 eura.

Sladoled od ajvara, inače, poslužuje uz čips od tapioke, čips od slanine, malo vikinške soli, burratu, plavi različak i mikro travu od suncokreta, no trenutno ga nema na jelovniku – zamijenili su ga naranča i patka. Restoran Lipov hlad nalazi se na Trgu bana Jelačića 2 u Donjem gradu u Osijeku.

VIDEO Restoran Lipov hlad

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije