Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idealno za obitelji

FOTO Nastamba dabra koji suši rublje ili život u kapljici vode? Ako možete, posjetite ovo jedinstveno izletište

Foto: Kristijan Toplak
1/16
24.11.2023.
u 08:00

Posjetitelji na interaktivnom stolu dodirom mogu utjecati na promjenu toka rijeke Drave, kao i na njene dinamičke procese. Tehnologija će stvoriti dojam da hodate dnom bare i iznad sebe promatrate lopoče, vodenu leću...

U bivšem ljetnikovcu grofova Drašković iz 19. stoljeća, u malom slavonskom mjestu Noskovci u Virovitičko-podravskoj županiji, smjestio se Posjetitelji centar Dravska priča. Tko pokuca na njegova vrata, otvorit će mu se sasma novi svijet - zavirit će u nastambu dabra koji suši rublje, ali i u život u kapljici vode koji je običnom oku nevidljiv, prošetati dnom bare... Spoj prirodnog bogatstva i moderne multimedije savršena je kombinacija za idealan obiteljski izlet.  Atraktivan lokalitet smješten je između naselja Noskovci i Noskovačka Dubrava u Općini Čađavica, relativno je to miran kraj, a posebnost mu je i što je 200 metara zračne linije udaljen od Drave. S rijekom su povezani poučnom stazom "Dravi u zagrljaj". Bivši ljetnikovac grofova Drašković nalazi se, inače, u zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture. Obnovljen je i obogaćen nizom sadržaja pa danas "Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode" uključuje multimedijski postav, zimski vrt u potkrovlju, bioistraživačku stanicu, smještajne kapacitete, kao i bicikle, kanue i čamce za najam... Višestruko je to zaštićeno područje prirode pa je postav centra usmjeren na interpretaciju bioraznolikosti, edukaciju i očuvanje prirodne baštine.

Zaštita prirode u ovome području počinje već 1969. godine, kada je zaštićena skupina stabala, kao spomenik parkovne arhitekture, odnosno perivoj oko ljetnikovca. U perivoju je tada zabilježeno 27 vrsta drveća i grmlja, ali se njihova brojnost godinama smanjivala. Obnovom perivoja 2015., vraćene su sve vrste koje su zabilježene u trenutku zaštite te davne 1969. godine. Nadalje, vrijedna staništa uz rijeku Dravu postala su 2007. dio Nacionalne ekološke mreže, danas europske ekološke mreže Natura 2000. Naselja općine Čađavica uz rijeku Dravu ušla su, pak, u sastav prvog regionalnog parka proglašenog u Hrvatskoj, Mura-Drava, koji je dio prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, pod zaštitom UNESCO-a. Područje je i sastavni dio Zelenog pojasa Europe.

A sva je ta biološka raznolikost prezentirana u multimedijskom postavu koji posebno plijeni pažnju. Primjerice, posjetitelji na interaktivnom stolu dodirom mogu utjecati na promjenu toka rijeke Drave, kao i na njene dinamičke procese. Moderna tehnologija stvorit će im dojam da hodaju dnom bare i iznad sebe promatraju lopoče, krocnjeve, vodenu leću... Upoznat će se sa životom dabra, vrste koja je istrijebljena krajem 19. stoljeća, a sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća počinje njihov povratak u europska, pa tako i hrvatska staništa. Atrakcija je i bio istraživačka stanica, zamišljena kao mjesto gdje se analiziraju biološki uzorci s terena, a dostupna je učenicima, studentima i istraživačima. Uz laboratorijsku opremu, u njoj su i dalekozori, teleskopi, bat detektori, GSP uređaji i druga oprema potrebna za utvrđivanje prisutnosti vrsta i kartiranje staništa. Usto, u perivoju su svoj dom našle i ozlijeđene rode - od rujna 2017. tamo je i Oporavilište za bijele rode. A perivoj je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture jer ima estetsku, stilsku, umjetničku, kulturno-povijesnu i odgojno-obrazovnu vrijednost.

VEZANI ČLANCI:

Posjetiteljski centar Dravska priča je hostel od 2016. godine, a broje ukupno 34 kreveta. Raspoređeni su četiri višekrevetne spavaone i dvije jednokrevetne sobe, tako da mogu provoditi i edukacije, pograme škole u prirodi, terensku nastavu za studente, a njihovi su gosti i biciklisti, i ljubitelji prirode, i kanuisti, istraživači na terenu, "ljubitelji prirode u svakom pogledu". Na ruti su biciklističkih staza, između ostaloga i Eurovelo 13 te Amazon of Europe Bike Trail. U ponudi je 76 bicikala za najam, za posjetitelje različitih uzrasta. Prema zahtjevima posjetitelja, moguće je organizirati biciklističke ture različite dužine i s razgledavanjem atraktivnih pozicija na svakoj od pojedinih ruta uz stručno vodstvo.

Posjetiteljski centar Dravska priča ima i 10 kanua, za ukupno 40 osoba, sa odgovarajućom opremom (sigurnosni prsluci) za organizirane vožnje rijekom Dravom ili dravskim rukavcima. Dravska se priča nalazi i na Plemićkoj ruti Virovitičko-podravske županije, novom turističkom proizvodu ovoga kraja koji obuhvaća obnovljene dvorce, kurije, ljetnikovce...

Radno vrijeme od 1. studenog 2023.:

UTORAK, SRIJEDA, ČETVRTAK, PETAK: 9:00 – 14:30 sati

- organizirano razgledavanje postava multimedije u 9:00, 11:00 i 13:00 sati

SUBOTA I NEDJELJA: 10:00 – 16:00

- organizirano razgledavanje postava multimedije u 10:00, 12:00 i 14:00 sati

Napomena: ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Centar je zatvoren za posjetitelje.

Cjenik individualnih ulaznica i radionica

Perivoj – obilazak uz stručno vodstvo (do 45 minuta)

Cijena za odrasle: 2,65 eura

Obiteljska ulaznica (dvoje odraslih + djeca): 5,97 eura

Djeca od 6 do 18 godina: 1,33 eura

Umirovljenici, studenti, osobe s invaliditetom: 1,33 eura

Multimedija – obilazak uz stručno vodstvo

Cijena za odrasle: 6,64 eura

Obiteljska ulaznica (dvoje odraslih + djeca): 15,93 eura

Djeca od 6 do 18 godina: 3,98 eura

Umirovljenici, studenti, osobe s invaliditetom: 3,98 eura

Obilazak Centra (prizemlje i potkrovlje) – uz stručno vodstvo

Cijena za odrasle: 2,65 eura

Obiteljska ulaznica (dvoje odraslih + djeca): 6,64 eura

Djeca od 6 do 18 godina: 1,33 eura

Umirovljenici, studenti, osobe s invaliditetom: 1,33 eura

PC Dravska priča - svi sadržaji

Cijena za odrasle: 9,29 eura

Obiteljska ulaznica (dvoje odraslih + djeca): 19,91 eura

Djeca od 6 do 18 godina: 4,65 eura

Umirovljenici, studenti, osobe s invaliditetom: 4,65 eura

Djeca do 6 godina u organiziranom posjetu: 2,65 eura

VIDEO Potražili smo najbolji kesten pire u Zagrebu 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije