Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI SAVJETI

Evo kako možete prepoznati lažne e-mailove

računalo
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
21.11.2014.
u 08:05

Svakoga dana phishing e-mailovi pošalju se na milijune adresa diljem svijeta

Phishing, izvedenica od engleske riječi fishing (pecanje), predstavlja oblik prevare putem e-maila odnosno web-stranica s ciljem dolaženja do povjerljivih podataka korisnika, kao što su brojevi i PIN-ovi kreditnih kartica, korisnički podaci ili podaci za logiranje na društvene mreže, donosi Njuškalo.

Svakoga dana phishing e-mailovi pošalju se na milijune adresa diljem svijeta. Ne postoji jedinstveni način zaštite od ovakvih pokušaja prijevara, ali postoji nekoliko znakova koji te mogu na to upozoriti.

Kako prepoznati phishing e-mail?

Phishing e-mail izgleda kao originalni Njuškalov e-mail, a uključuje linkove na phishing web-stranice ili lažne usluge za koje tvrde da su potvrđene od Njuškala.

Takve e-mailove često možeš prepoznati po:

  • pravopisnim i gramatičkim pogreškama
  • upozorenju o zatvaranju ili brisanju korisničkog računa, kartice ili sl.
  • traženju osobnih podataka

Primjer lažnog e-maila:

Foto: Njuškalo/UESyndication/PIXSELL

Kako prepoznati phishing web stranice pročitajte ovdje.

>> Kupujete automobil? Evo na što sve morate paziti!

>> Kako lopovi kradu vaše podatke – savjetujemo kako se zaštititi

Komentara 2

Avatar ScarFace_
ScarFace_
09:14 21.11.2014.

Na ovoj stranici možete provjeriti da li je vaša email adresa provaljena i na kojim stranicama/servisima je došlo do krađe podataka... https://haveibeenpwned.com/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije