Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Delismart rješenje za problem bacanja hrane pobjednik INNOVATE NOW zelenog hackathona

Delismart
24.11.2023.
u 08:10

INNOVATE NOW CROATIA završio je u subotu, 28. listopada, proglašenjem pobjednika green hackathona u Zagrebu i blue hackathona u Splitu. Ukupno 13 timova natjecalo se za bogate nagrade - po 1.500 eura, online edukacije poslovnih vještina (protuvrijednost 4.000 eura) te plaćeni put u Norvešku gdje će, kroz edukaciju u trajanju od tjedan dana, SMART INNOVATION NORWAY dodatno razvijati njihove pobjedničke ideje.

Pobjednik zagrebačkog zelenog hackathona je tim Delismart koji je osmislio aplikaciju uz pomoć koje možemo smanjiti količinu hrane koju bacamo zbog isteka roka trajanja ili kvarljivosti proizvoda. Hackathon je bio održan u zagrebačkom kampusu Visokog učilišta Algebra, u organizaciji Algebra LAB-a. Članovi tima Delismart su Joshua Lee Fletcher, Karlo Jandrić, Tin Pojatina, Noa Midžić. Joshua i Noa su studenti na prvoj godini diplomskog studija Informacijsko i programsko inženjerstvo na Fakultetu organizacije i informatike. Joshua se primarno bavi razvojem mobilnih aplikacija te u slobodnom vremenu volonterski radi na više projekata. Noa redovito uspješno sudjeluje na programerskim edukacijama i natjecanjima kao što su Edu4Games, Lumen Development i raznim hackathonima. Tin je student treće godine preddiplomskog studija Računarstva na Veleučilištu u Bjelovaru i ima iskustva sa web razvojem, a trenutno radi kao Sistem Integrator u Bulb Tech-u. Karlo je student treće godine preddiplomskog studija Informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, s fokusom na web dizajn, 3D dizajn i UI/UX dizajn.

„Pobijedili smo s idejom “Delismart” (od eng. smart deliveries), aplikacijom koja će minimizirati problem bacanja hrane u kućanstvima. Aplikacija bi pratila datume isteka roka trajanja namirnica i na njihovoj osnovi sugerirala recepte kako bi se pravovremeno iskoristile sve namirnice, štedeći novac i vrijeme korisnika. Osim recepata i redovitih podsjetnika na rokove namirnica, omogućit će automatizaciju narudžbi namirnica“ – ističe Joshua Lee Fletcher, voditelj tima.

Automatizacija funkcionira na način da se koristeći korisnikovu povijest kupovine i osobne preference automatski odredi koje namirnice nedostaju i stvaraju redoviti nalozi za narudžbu koju korisnik samo odobrava i po potrebi modificira.

Narudžba će u pozadini koristiti usluge kao što su Wolt ili Glovo preko dostavljača (koji najčešće koriste bicikl), kako bi kupovina namirnica postala što više “zelena”. Dostavljači će preko QR kodova koje aplikacija generira koristiti kartice za bodove za određeni dućan gdje se obavlja kupovina, kako bi aplikacija automatski pratila kupljene namirnice i njihove rokove isteka trajanja. Na taj način su korisnici oslobođeni bilo kakvog ručnog unosa u aplikaciju.

„U suštini, Delismart nije samo aplikacija, to je promjena načina života koja pomaže modernoj osobi da sama uzme prvi korak u svijet automatizacije i zauvijek se riješi zamornih fizičkih odlazaka u trgovinu, premišljanja o tome što nedostaje u hladnjaku i bacanja neiskorištene hrane“ – zaključuje Fletcher.

Aplikacija se trenutno nalazi u početnim fazama razvoja i prototipiranja. Kroz program poslovne edukacije Cro Startupa, Innovate Now Croatia, tim radi na detaljnoj razradi poslovnog modela aplikacije. Do sada je razvijen vizualni identitet i dio dizajna korisničkog sučelja te je, pored monetizacije, fokus na razvoju softverskog rješenja.

Algebra Lab timu je pomogao nizom zanimljivih predavanja prije i tijekom Hackathona, a koja su se nadovezivala na teme natjecanja, uključujući problem gospodarenja hranom.

U žiriju koji je izabrao pobjednika nalazili su se Veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Charlotte Van Baak, Veleposlanik Australije u Republici Hrvatskoj Richard Rodgers, Zamjenica veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj Helen Walker-Fleming, Maruša Stamać, komunikacijska savjetnica te Željko Riha, startup mentor i marketinški savjetnik.

Algebra LAB, jedinstven je inovacijski centar koji pomaže tvrtkama, javnim službama i start-up projektima razviti inovativna poslovna rješenja koja će potaknuti konkurentnost gospodarstva. Investicijom od čak tri milijuna kuna, Algebra je jedina u Hrvatskoj objedinila tri ključna elementa – odjel primijenjenog istraživanja i razvoja u digitalnom području, startup inkubator s coworking prostorom te inovativnu edukacijsku platformu namijenjenu širenju najnaprednijih tehnoloških i poslovnih znanja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije