PODSJETNIK

Bačve od crnog vina

23.08.2006.
u 14:10

Ako ste u bačvi držali crno vino, tada se ono upilo i u pore dasaka bačve te bi, kad u nju stavite bijelo vino, boja crnoga izlazila i bijelo bi vino postalo ružičasto.

Bačvu je moguće osposobiti za držanje bijeloga vina, ali računajte s puno posla. Bačvu najprije isperite hladnom vodom, a zatim s pomoću vruće, 3-postotne otopine kaustične sode uklonite vinski kamenac. Ponovno bačvu isperite hladnom vodom, a potom 5-postotnom otopinom solne kiseline koju napravite tako da u 10 litara vode ulijete pola litre solne kiseline i dobro promiješate.

Bačvu s otopinom solne kiseline nekoliko puta u roku 2-3 sata dobro povaljajte, istresite otopinu i zatim isperite vrućom vodom. Nakon toga još nekoliko puta bačvu isperite hladnom vodom, sve dok voda koja izlazi iz bačve ne bude potpuno čista.

Da biste bili još sigurniji da ste bačvu dobro uredili, možete ju nakon svega isprati i otopinom hipermangana koju ćete pripremiti tako da u 100 litara hladne vode dodate 200 grama hipermangana. Na kraju isperete bačvu hladnom vodom u kojoj ste otopili nešto vinobrana i limunske kiseline te je još jednom isperite hladnom vodom. Postupak čišćenja bačve od crnoga vina iznimno je složen i mukotrpan te je najpraktičnije imati bačvu isključivo za crno vino.

Želite prijaviti greške?