Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMITE SE

Što raditi kad se nađete u usijanom autu

autocesta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/8
03.08.2016.
u 21:00

U špici sezone kilometarske kolone nastaju i ponedjeljkom pa je sve teže izbjeći vožnju u kolonama po vrućini i uz povećanu potrošnju

Ne putovati u vrijeme kad se očekuju najveće gužve i izbjegavati autoceste, odnosno koristiti alternativne pravce savjet je svima onima koji kreću prema jugu ili se vraćaju s mora prema kontinentu u špici turističke sezone. Ali kolone duže od 10 km stvarale su se ovih dana i u sasvim neuobičajeno vrijeme, primjerice, ponedjeljkom ujutro, pa je gužve sve teže izbjeći. Stoga se treba pripremiti na višesatno gmizanje autocestom na paklenoj vrućini, što prije svega znači na put krenuti s tehnički ispravnim automobilom na kojem ste obavili servis, a bitno je i opremiti se s dosta tekućine.

Spas u takvoj situaciji u modernim automobilima je klima-uređaj, koji se s pravom smatra i sigurnosnim sustavom današnjih automobila jer, prema podacima Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, unutarnja temperatura u automobilu bit će za život opasna 42 °C nakon samo pola sata izloženosti auta suncu ako je vanjska temperatura zraka 26 °C.

Za 10 minuta već 41 °C

Na vanjskih 34 °C za samo 10 minuta već će u automobilu biti 41 °C, dok će na vanjskih 40 stupnjeva za sat vremena u kabina gorjeti na čak 68 °C . Zbog toga klima-uređaj, ako ga imate u svom automobilu, svakako redovno održavajte. Osim toga, istraživanja su pokazala da vožnja u vrućem automobilu na vozačevu koncentraciju i brzinu reakcije utječe gore od vožnje s 0,5 promila alkohola u krvi.

Povećana potrošnja goriva

Vatrogasci su ovim podacima upozorili koliko je opasno ostavljati u automobilu na suncu kućne ljubimce, a pogotovo djecu, ako tako nešto nekom uopće padne na pamet.

Dakako, klima-uređaj kao najveći dodatni potrošač u automobilu na velikim vrućinama znatno povećava potrošnju goriva. Prema istraživanjima, kod nekih automobila čak i 30% pri rashlađivanju automobila s vanjska 32 na 22 °C u unutrašnjosti auta.

>> Raditi na nesnosnim vrućinama teže je nego čekati u gužvi

Komentara 2

DM
domagoj.martinko
15:32 04.08.2016.

I? Kaj treba raditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije