Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vozači se za upravljačem osjećaju "boljima od drugih"

vozač automobila
Photos.com
28.01.2010.
u 14:00

Osjećaj da su bolji od drugih vozača na cesti može biti poguban, odnosno može lako dovesti do prometne nesreće.

Dok sjede za svojim upravljačima u svojim metalnim ljubimcima, većina ljudi smatra da su bolji vozači nego ostali na cesti. U istraživanju provedenom na Sveučilištu Ottawa ispitali su 400 vozača i svi, od najmlađih do najstarijih, ocijenili su sebe vrlo pozitivno.

Posebno su se pozitivnima vozači ocjenjivali kad su se trebali usporediti sa starijim vozačima, čak i ako su oni sami pripadali toj kategoriji.
Znanstvenici upozoravaju da bi ovakav stav mogao uzrokovati više prometnih nesreća.

Nemoguće je očekivati da su svi vozači - bolji. Budući da vozači podcjenjuju rizik kojem se izlažu te precjenjuju svoje sposobnosti, oni predstavljaju opasnost na cesti.

Tijekom istraživanja vozači su trebali ocijeniti kako bi se nosili s određenim uvjetima vožnje, uključujući loše vrijeme, nepredviđeno kočenje te brze i jako prometne ceste. Trebali su ocijeniti kolika je vjerojatnost da dožive prometnu nesreću u odnosu na prosječnog vozača istog spola.

Svi su vozači, muškarci i žene, sebe ocijenili bolje nego "prosječnog vozača", posebno ako je "prosječni vozač" bio stariji od 65 godina. Najsuperiornije su se osjećali mladi muškarci. Sredovječni muškarci ocijenili su se boljima od vozača svojih godina, te daleko superiornijima od mladih i starijih vozača.
Vozači stariji od 65 godina osjećali su se superiornijima u usporedbi s vozačima svoje dobi.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
baš
14:44 28.01.2010.

Iskreno i većina se smatra boljim i vrijednijim čovjekom od drugih.

KR
krenica
22:11 29.01.2010.

Unas, činimi se smatraju dobrim vozačem,onog koji brzo i ludo vozi i ujedno razgovara na m-tel. Po mom mišljenju kultura u vožnji je na velikoj O.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije