Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne zaboravite

Vozači, oprez! Od danas zbog ovog prekršaja možete biti kažnjeni sa 700 kuna

kune
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
15.11.2016.
u 08:26

Kazna od 700 kuna predviđena za vozača koji nema zimsku opremu kad je ona obvezna, zanemariva je u odnosu na materijalnu štetu, a pogotovo u odnosu na opasnost i mogućnost ozljeđivanja druge osobe

Od danas pa sve do 15. travnja 2017. zimska je oprema obvezna bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika za sva vozila koja prometuju tzv. zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj. Pod te zimske dionice spadaju sve hrvatske autoceste osim dalmatinske dionice autoceste A1 od Maslenice do Vrgorca i Istarskog ipsilona i ukupno 1523,3 km državnih cesta (osim Dalmacije, Primorja i Istre).

Pod zimskom se opremom podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom utora od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Zimska je oprema obvezna i na svim ostalim cestama, i to bez obzira na datum, ako cestarska služba proglasi zimske uvjete na cesti, a to se čini kad je kolnik prekriven snijegom ili je na njemu poledica. To znači da ako od 15. studenoga do 15. travnja želite voziti kontinentalnim brzim cestama, morate imati zimsku opremu (lance za snijeg ne smijete koristiti ako kolnik nije prekriven snijegom i ledom, ali ih morate imati u automobilu).

Stručnjaci preporučuju korištenje zimskih guma čim temperature zraka padnu ispod 7° C, jer ljetne tada gube svojstva i slabije prianjaju za podlogu. Pogotovo je to izraženo na snijegu i ledu.

Kazna od 700 kuna predviđena za vozača koji nema zimsku opremu kad je ona obvezna, zanemariva je u odnosu na materijalnu štetu, a pogotovo u odnosu na opasnost i mogućnost ozljeđivanja druge osobe. Posebno treba paziti, kako upozorava HAK, na mostovima, strminama, zavojima, raskrižjima i semaforima. Ne smije se zaboraviti i obveza čišćenja snijega s automobila prije vožnje.

>> Kako voziti odgovorno prema drugima i okolišu

Komentara 10

DU
Deleted user
09:00 15.11.2016.

Sve to stoji no nije mi baš jasno zašto su stavili zimsku opremu do 15.4.? To se valjda gumarski lobi izborio tako jer tijekom travnja temperature često znaju biti oko ili preko 20°C a to ne da troši zimsku gumu nego ju proždire, pogotovo asfalt. Kad se vozim u travnju na zimskoj gumi imam feel da sam na vodenom krevetu. U Sloveniji je rok mjesec dana ranije pa sad ja ne kužim kako oni kojima su pola države brda i planine to imaju tako riješeno a mi forsiramo polovicu travnja?

FR
franjom18
09:18 15.11.2016.

Sve ovisi kako se vozis kakvo vozilo vozis, nekome ne pomazu ni gusjenice!

TO
tomislav10
11:12 15.11.2016.

Kakve veze imaju ljetne gume s profilom od 4mm i zimske gume? Nebo i zemlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije