Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv na provjeru

Toyota i Nissan povlače 6,5 milijuna auta zbog opasnih zračnih jastuka

Takata
Foto: Reuters/PIXSELL
13.05.2015.
u 09:53

Zračni jastuci japanske tvrtke Takata problematični su jer se mogu prejako napuhati, pri čemu može doći do izbacivanja metalnih krhotina

Toyota i Nissan pozvat će vlasnike 6,5 milijuna automobila diljem svijeta na provjeru zračnih jastuka kontroverznog proizvođača koji su povezani s pet smrtnih slučajeva, prenosi Sky News.

Toyota će povući pet milijuna vozila, a Nissan 1,56 milijun. Glasnogovornik Toyote rekao je da je oko 126.000 njihovih automobila u Europi zahvaćeno ovim opozivom. Od svih 5 milijuna većina ih je proizvedena između ožujka 2003. i studenog 2007. godine. Opoziv obuhvaća ukupno 35 njihovih modela, uključujući Corollu i Vitz (kod nas poznat kao Yaris).

Obje tvrtke objavile su da zasad nema prijavljenih nesreća povezanih sa zračnim jastucima te da se vozila povlače samo radi pregleda. I Honda je danas objavila kako planira opozvati neke svoje modele zbog spornih zračnih jastuka, ali nisu naveli više detalja, javlja Reuters.

Zračni jastuci japanske tvrtke Takata problematični su jer se mogu prejako napuhati, pri čemu može doći do izbacivanja metalnih krhotina. Uz spomenutih pet smrtnih slučajeva povezani su s još više desetaka slučajeva u kojima je došlo do ozljeda. Američki ured za prometnu sigurnost NHTSA prošle je godine Takati zaprijetio tužbom nakon što ta tvrtka nije podržala opoziv vozila opremljenih njihovim zračnim jastucima. Tvrtka je poslije objavila otvoreno pismo američkoj javnosti tvrdeći kako im je sigurnost prioritet.

>> Mercedes zbog rizika od požara povlači 147.000 auta u SAD-u

>> Nissan i BMW zbog pumpe za gorivo povlače 165.000 vozila diljem svijeta

Komentara 1

IM
Immanuell
11:05 13.05.2015.

U zadnjih 20 godina Toyota je povukla najmanje 20 milijuna svojih vozila raznih tipova sa tržišta i iz garaža. Nevjerojatno je da unatoč smrtnim slučajevima zbog zaglavljivanja papučice gasa, evo i zbog zračnih jastuka čije je eksplozivno napuhavanje takvo da krhotine mogu ubiti čovjeka, unatoč činjenici da malo malo ima fatalnih grešaka s klima uređajima i kompletnim električnim sustavom zbog čega postoji realna opasnost od zapaljenja vozila, te nizu drugih grešaka manje opasnih, ali bitnih za pravilno funkcioniranje vozila - neke grupacije u svijetu i dalje iz petnih žila guraju Toyotu u sam vrh svjetske kvalitete vozila. U moje dvorište ta ušminkana krapa nikad neće ući. Japanski inženjeri jednostavno neće priznati da potpuna robotizacija proizvodnje bez ijednog čovjeka ima određene mane. Uostalom, svatko je gospodar svoje sudbine, samo što ovdje dolazi u opasnost cijela obitelj koja posjeduje takvo "krasno" vozilo. Tko voli, nek izvoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije