Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAK u kampanji

Svaki dan u prometu pogine 3500 ljudi

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
02.10.2018.
u 11:25

Prometne nesreće prvi su uzrok smrtnog stradavanja osoba starih od 15 do 29 godina, a godišnje u svijetu u prometu pogine 1,25 mil. ljudi

U Hrvatskoj se, objavili su iz HAK-a, provodi globalna kampanja #3500 života, u organizaciji Svjetske automobilističke organizacije. Cilj je kampanje borba protiv prometnih nesreća koje svakog dana u svijetu uzrokuju 3500 smrtnih stradavanja, odnosno 1,25 milijuna godišnje. Posebno su ugroženi mladi ljudi jer su prometne nesreće prvi uzrok smrtnog stradavanja osoba starih od 15 do 29 godina.

Hrvatski autoklub stoga na panoima uz prometnice - kroz poruke četiri ambasadora kampanje - podsjeća na zlatna pravila cestovne sigurnosti. Osvajačica zlatne paraolimpijske medalje u skoku u dalj Vanessa Low poručuje „uvijek budite oprezni" jer ometanje u vožnji poput korištenja mobitela igra ulogu u 30% prometnih nesreća. Zato dok vozite uvijek gledajte cestu, a kao pješaci budite fokusirani i gledajte prije prelaska ceste.

Tenisač Rafael Nadal vozače upozorava da provjere gume jer ako voze s oštećenim ili istrošenim gumama ugrožavaju svoj i tuđe živote.

Pjevač, tekstopisac i producent Pharrell Williams upozorava: „ne šaljite sms poruke dok vozite“. Popuštanje koncentracije od samo jedne sekunde može izazvati fatalnu nesreću. Vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje imaju četiri puta veću šansu izazvati nesreću.

Glumac, režiser, producent i vozač utrka Patrick Dempsey poručuje „usporite, djeca su u prometu“ jer brzina je jedan od najčešćih uzroka fatalnih cestovnih nesreća. Između 40 i 50% vozača vozi brže od dozvoljenog. Usporite u zonama visokog rizika i oko škola te pazite tijekom vožnje. Među zlatnim pravilima koja u prometu mogu spasiti živote i ona su o korištenju autosjedalice i sigurnosnog pojasa, kao i pravila da se ne vozi u alkoholiziranom stanju, da vozači moraju biti pažljivi, osvijetljeni, ne voziti umorni. Trebaju provjeriti svoj vid, a voze li motocikl ne smiju zaboraviti na glavu staviti kacigu.

U sklopu kampanje moguće je potpisati Manifest za globalnu cestovnu sigurnost koji poziva sve države da im cestovna sigurnost bude jedan od prioriteta.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije