Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOZITE SIGURNO

Stiže doba magle - evo na što sve trebate paziti

magla
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
28.10.2016.
u 12:00

Smanjena vidljivost je nemogućnost uočavanja prometnog znaka ili vozila na udaljenosti od 200 m izvan naselja ili 100 m u naselju

Magla na cesti - pogotovo ona jutarnja - vozača može dočekati u bilo koje doba godine, no jesen je ipak njezino doba. Jutarnja magla, popraćena mokrim i kliskim kolnicima, u ovo je doba godine gotovo svakodnevna u mnogim dijelovima Hrvatske.

Vožnja po magli naporna je i opasna. Ljudsko se oko trudi vidjeti bolje, što umara, pa se lošoj vidljivosti pridružuje i pad koncentracije vozača, kao i stres zbog frustrirajućih uvjeta vožnje. Vozite s upaljenim svjetlima, upalite i maglenke, ako ih imate.

Gasite stražnju maglenku

Stražnju maglenku upalite ako ne vozite u koloni. Kad se iza vas pojavi drugo vozilo, izgasite stražnju maglenku da ne zaslijepite vozača iza sebe. Ako ste prisiljeni naglo kočiti ili voziti upola sporije od ograničenja brzine, upalite sva četiri pokazivača smjera.

Savjet ‘prilagodite brzinu uvjetima na cesti’ na maglom obuzetoj cesti najviše ima smisla. Zaustavni put vozila na kliskom je kolniku duži, a s obzirom da je vidljivost smanjena vozač ima puno manje vremena za reakciju. Općenito je pravilo da brzina vozila treba biti takva da se ono može zaustaviti na onom prostoru kojeg možete vidjeti. Vidljivost varira ovisno o gustoći magle, a važno je i doba dana. Noćna magla najgora je, ali i za dnevne se vozači znaju naći u teškim situacijama. Vrlo gusta magla vidljivost ograničava na svega 50 metara, u gustoj se vidi 50 do 200 metara, a u umjereno gustoj 200 do 500 metara.

Dobra vidljivost je osnova

U gustoj magli ne biste smjeli voziti brzinom većom od 30 km/h. Preporuka je voziti bliže desnom rubu ceste, no tada postoji opasnost od naleta na pješake ili bicikliste, pa treba i na njih paziti. Ako kolnik ima dvije trake za vožnju u jednom smjeru, izbjegavajte voziti lijevom. Pretjecanje drugih vozila u gustoj magli također nije mudar potez. Kad je magla tako gusta da je teško znati gdje je vaš, a gdje suprotni smjer vožnje, neka vam za orijentaciju posluži desna rubna crta ceste i stupići uz cestu, ako postoje. Nemojte podcijeniti maglu u prometu. Ona je neprijatelj najvažnijeg preduvjeta za sigurno prometovanje - dobre vidljivosti.

>> FOTO Najopasnije ceste na svijetu - na njima je smrt svakodnevnica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije