Naslovnica Auti

Spyker tuži GM zbog guranja Saaba u propast, traži 3 milijarde $

Nizozemci optužuju GM za miješanje u prodaju Saaba kineskom Zhejiang Youngman Lotusu
06. kolovoza 2012. u 18:49 1 komentara 6 prikaza
saab logo
Foto: AFP/PIXSELL

Nizozemski proizvođač luksuznih automobila Spyker od General Motorsa traži 3 milijarde dolara odštete, optužujući američkog automobilskog diva da je namjerno u propast gurnuo Saab koji je Spyker od GM-a kupio 2010. godine, prenosi BBC. Spyker je tužbu danas podnio na sudu u Michiganu u SAD-u, a GM ima 20 dana za reakciju.

Saab je prije bankrota htjela kupiti kineska tvrtka Zhejiang Youngman Lotus, no u GM-u, koji je posjedovao dio Saaba, nisu htjeli da Kinezi dobiju pristup Saabovim tehnološkim licencijama. Iako GM-ov pristanak nije bio uvjet za prodaju slavne švedske tvrtke Kinezima, javno su se usprotivili i tako odveli Saab u bankrot, tvrdi glavni direktor Spykera Victor Muller.

GM je 1989. godine kupio 50 posto dionica i preuzeo upravu Saaba, a 2000. godine u potpunosti ga je preuzeo. Tijekom idućeg desetljeća proizvodnja je padala pa je GM 2010. godine tvrtku prodao Spykeru, no zadržao je dio dionica i ostao daleko najveći dobavljač motora i ostalih dijelova. Spyker je u lipnju Saabovu aktivu prodao kinesko-švedskim ulagačima National Electric Vehicle Sweden, no još uvijek posjeduje prava na ime kultne tvrtke koja automobile proizvodi još od 1947. godine.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • marcellus:

    saab, ni goreg smeća od auta ni boljeg imagea. što li će sad vozit modni fotografi?