Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Internetski oglasnik 4kotaca.net proveo ispitivanje o prometnicama i parkiranju

Rijeka – Zagreb najopasnija cesta

rijeka311.jpg
import
14.07.2008.
u 21:12

Hrvatski se vozači na cestama najugroženije osjećaju zbog loših kolnika i prebrzih vozača, jedan je od važnijih zaključaka istraživanja koje je sa 750 ispitanika proveo internetski oglasnik www.4kotaca.net. U tom su istraživanju ispitanici odgovarali na pitanja o opasnim cestama, gužvama na cestama i parkiranju u gradovima, a odgovori daju djelomičnu sliku o tome kako vozači doživljavaju prometnu situaciju u svojim gradovima.

Ispitanici su bili iz cijele Hrvatske, a dio odgovora grupiran je po najvećim gradovima i županijama, kako bi se dobila jasnija slika stanja na tim područjima. Najviše je ispitanika, čak 60 posto, bilo iz Zagreba i Zagrebačke županije, a ostala područja koja su izdvojena su Rijeka, Split, Osijek i Istra.

Najopasnija međugradska prometnica, prema mišljenju ispitanika iz više županija, definitivno je autocesta Rijeka – Zagreb. Da na toj cesti zaista treba biti oprezan i voziti sa strahom, na žalost, potvrđuju i službene statistike prometnih nesreća. Zbog toga svi jedva čekaju da dogodine cijela autocesta bude dvosmjerna.

Velikogorička cesta i stara Karlovačka cesta najopasnije su u Zagrebačkoj županiji, tvrde ispitanici. Na splitskom području najopasnije su stara Kaštelanska cesta i dionica magistrale Split – Trogir. Na riječkom području najopasnijom se cestom smatra Jadranska magistrala od Rijeke preko Senja do Karlobaga. Na osječkom području ispitanici se boje cesti Osijek – Beli Manastir i Osijek – Vinkovci, dok Istrijani kao najopasnije izdvajaju Istarski ipsilon i obalnu cestu od Rijeke do Pule.

Zanimljiv je i popis najopasnijih gradskih prometnica, kao i onih koje obilježavaju najveće gužve. Zagrepčani kao najopasnije ceste i lokacije izdvajaju Aleju Bologne, Selsku cestu, Savsku cestu, Zeleni val i rotor u Remetincu. Splićani najopasnijom gradskom cestom smatraju Poljičku cestu, Riječani obilaznicu, Krešimirovu i Zvonimirovu ulicu, a Osječani Vukovarsku ulicu.

Zbog gužvi pak Zagrepčani najviše spominju glavnu magistralu (Slavonska-Zagrebačka-Ljubljanska avenija) te još Ulicu grada Vukovara i Aleju Bologne, a na širem gradskom području 'prometni čepovi’ još su na obilaznici te cestama prema Samoboru i Sesvetama. Splićani po gužvi najviše pamte ceste prema Omišu, Solinu i Trogiru, Riječane i Puljane najviše ljute gužve na gradskim obilaznicima, dok Osječanima idu na živce gužve na cestama prema Čepinu, Đakovu i Belom Manastiru.

Na pitanje zašto su neke ceste opasne, ispitanici su najčešće navodili prebrzu vožnju drugih vozača, nekvalitetan kolnik, konfiguraciju ceste (zavoji, nagibi...), nepreglednost i lošu signalizaciju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije