Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica

Renaultova revolucionarna kartica “slobodne ruke” slavi 20 godina

04.01.2022.
u 21:36

Francuzi su 2001. u Laguni II predstavili rješenje koje je danas uobičajeno u gotovo svim automobilima

Renault je proslavio 20 godina od kada je u Laguni II ponudio karticu “slobodne ruke”, rješenje za ulazak u automobil i startanje automobila bez fizičkog “okretanja ključa”, koji danas u serijskoj opremi već ima većina novih automobila. Laguna II iz 2001. postala je prvi serijski automobil namijenjen širokom krugu kupaca koji je bio opremljen karticom “slobodne ruke”. Zbog tog specifičnog sustava isprva je nazivana “automobilom koji se otključava bez ključa”.

Iza minimalističkog izgleda plastične kartice “slobodne ruke” krije se napredna elektronička jezgra, programirana da neprestano komunicira s vozilom s kojim je povezana. Kada se korisnik približi vozilu, karticu očitavaju odašiljači-prijamnici raspoređeni po čitavom vozilu. Nakon što prepozna zahtjev za potvrdu kartice, vozilo emitira radijski signal koji sadržava pristupni kôd. Ako vozilo prepozna kôd, automatski će otključati vrata. Sve to traje tek 80 milisekundi – kraće od treptaja oka!

Kada osoba koja kod sebe ima karticu napusti vozilo, ugrađeno računalo u pravilnim će razmacima provjeravati jesu li kartica odnosno njezin korisnik još uvijek u blizini. Kada kartica prestane odašiljati signale, ugrađeno računalo automatski će zaključati sva vrata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije