Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvena studija

Prljavi dizelaši zbog 'Dieselgatea' uzrok 5000 smrti godišnje u EU

Foto: Reuters/PIXSELL
20.09.2017.
u 21:45

Studija časopisa Nature tvrdi da je u 2015. zbog dizelskog zagađenja umrlo 38.000 ljudi u svijetu

Nečiste emisije dušikovih oksida (NOx), koje su ispuštali dizelski automobili s prilagođenim softverima, kojim su na testovima pokazivali manje emisije nego u stvarnom prometu na cesti, krive su za 5000 smrti godišnje u Europi, tvrdi se u studiji koju je objavio internetski znanstveni časopis Environmental Research Letters. U studiji u kojoj su sudjelovali istraživači iz Norveške, Austrije, Švedske i Nizozemske tvrdi se, odnosno uzima u obzir da su svi dizelski automobili, a ne samo oni iz Volkswagen grupe, koja je nakon što su Amerikanci otkrili njihov ilegalan softver priznala varanje na emisijskim testovima, u godini 2013., za koju su izračunavali negativne učinke emitirali četiri do sedam puta više dušikovih oksida (NOx) u atmosferu u vožnji na cesti nego pri homologacijskim testovima.

– Taj “višak emisija” posljedica su namjernog oblikovanja sustava za naknadnu obradu emisija vozila, kao što se to otkrilo istragom tijekom skandala “Dieselgate”. Procjenjujemo da se u 2013. u EU28 država te Norveškoj i Švicarskoj može pripisati gotovo 10.000 preranih smrti zbog emisija NOx iz dizelskih automobila. Oko 50% njih se moglo izbjeći da su poštovane ekološke norme u vožnji cestom kao na testovima u laboratoriju. A da su još dizelski auti emitirali količinu NOx poput ekološkijih benzinaca, izbjeglo bi se 80% tih smrtnih slučajeva – tvrde istraživači.

U Europi postoji više od 100 milijuna dizelaša, dvostruko više nego u ostatku svijeta. U svibnju je studija u časopisu Nature pokazala da su “prekomjerne” emisije iz dizelaša koja prelaze granice certifikacije povezane s oko 38.000 “prijevremenih” smrti na globalnoj razini u 2015. 

Komentara 7

MA
marli
22:16 20.09.2017.

Krvožedni kapitalizam.

MA
marsovac
23:11 20.09.2017.

samo ih tolike umre u Hrvatskoj od nikotina, a tek koliko od alkohola, pa sve to zajedno zbrojiti za cijelu EU ????????????? a tek koliko u cijelome svijetu.

ME
Menjik
07:07 21.09.2017.

Jel u osmrtnici piše, uzrok smrti: prljavi dizel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije