Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Prljavi dizelaši zbog 'Dieselgatea' uzrok 5000 smrti godišnje u EU

Studija časopisa Nature tvrdi da je u 2015. zbog dizelskog zagađenja umrlo 38.000 ljudi u svijetu
20. rujna 2017. u 21:45 7 komentara 1417 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL

Nečiste emisije dušikovih oksida (NOx), koje su ispuštali dizelski automobili s prilagođenim softverima, kojim su na testovima pokazivali manje emisije nego u stvarnom prometu na cesti, krive su za 5000 smrti godišnje u Europi, tvrdi se u studiji koju je objavio internetski znanstveni časopis Environmental Research Letters. U studiji u kojoj su sudjelovali istraživači iz Norveške, Austrije, Švedske i Nizozemske tvrdi se, odnosno uzima u obzir da su svi dizelski automobili, a ne samo oni iz Volkswagen grupe, koja je nakon što su Amerikanci otkrili njihov ilegalan softver priznala varanje na emisijskim testovima, u godini 2013., za koju su izračunavali negativne učinke emitirali četiri do sedam puta više dušikovih oksida (NOx) u atmosferu u vožnji na cesti nego pri homologacijskim testovima.

VW Dieselgate Čelnici VW-a pod istragom zbog optužbi za manipulaciju tržišta

– Taj “višak emisija” posljedica su namjernog oblikovanja sustava za naknadnu obradu emisija vozila, kao što se to otkrilo istragom tijekom skandala “Dieselgate”. Procjenjujemo da se u 2013. u EU28 država te Norveškoj i Švicarskoj može pripisati gotovo 10.000 preranih smrti zbog emisija NOx iz dizelskih automobila. Oko 50% njih se moglo izbjeći da su poštovane ekološke norme u vožnji cestom kao na testovima u laboratoriju. A da su još dizelski auti emitirali količinu NOx poput ekološkijih benzinaca, izbjeglo bi se 80% tih smrtnih slučajeva – tvrde istraživači.

U Europi postoji više od 100 milijuna dizelaša, dvostruko više nego u ostatku svijeta. U svibnju je studija u časopisu Nature pokazala da su “prekomjerne” emisije iz dizelaša koja prelaze granice certifikacije povezane s oko 38.000 “prijevremenih” smrti na globalnoj razini u 2015. 

VW Golf DIESELGATE VW američkim trgovcima isplaćuje 1,2 milijarde dolara nagodbe Volkswagen SKANDAL DIESELGATE Evo zašto će Amerikanci od Volkswagena dobiti odštetu, a Europljani najvjerojatnije neće Peugeot Novi skandal Peugeot osumnjičen za prijevaru s dizelašima: prijeti mu kazna od 5 mlrd eura?
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • marli:

    Krvožedni kapitalizam.

  • marsovac:

    samo ih tolike umre u Hrvatskoj od nikotina, a tek koliko od alkohola, pa sve to zajedno zbrojiti za cijelu EU ????????????? a tek koliko u cijelome svijetu.

  • Menjik:

    Jel u osmrtnici piše, uzrok smrti: prljavi dizel?