Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKA OPREMA

Pripremite se za odlazak na skijanje – kazna može biti i 5000 eura

policija
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
03.01.2014.
u 18:05

Osim što riskirate prometnu nesreću i plaćanje kazne, policija će vas i isključiti iz prometa

Početkom prosinca na snagu je stupila odluka prema kojoj je zimska oprema za sva motorna vozila u Hrvatskoj obvezna na određenim cestama u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja. Do sada je, podsjetimo, zimska oprema u Hrvatskoj bila obvezna samo kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Treba naglasiti da ta obveza o obveznoj zimskoj opremu pri zimskim uvjetima na cesti vrijedi i dalje i to na svim cestama bez obzira na datum.

Najskuplje u Francuskoj

Takvom odredbom Hrvatska se pridružila mnogim europskim zemljama poput Austrije, Srbije, Slovenije, Francuske, Italije, Češke, BiH, Makedonije i skandinavskih država, u kojima je zimska oprema određena datumski. U drugim je državama, poput Njemačke, Slovačke ili Poljske, zimska oprema obvezna samo kad vladaju zimski uvjeti, kao što je bilo do sada u Hrvatskoj.

Pod zimskom opremom u Hrvatskoj se podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Od idućeg tjedna počinje udarna skijaška sezona u kojoj će deseci tisuća Hrvata krenuti prema skijalištima u Austriji, Sloveniji, Francuskoj, BiH... Velika većina rekreativaca na skijanje kreće automobilima pa je neophodno znati kakve propise imaju zemlje kojima putujete. Kako je riječ o gorskim državama, u većini je tih zemalja datumski obvezna zimska oprema. Kazne za neimanje zimske opreme kreću se od 40 KM u BiH do 135 eura u Francuskoj, ali mogu biti mnogo veće. Primjerice, ako u Austriji prouzročite zastoj u prometu jer nemate zimsku opremu, kazna može biti i do 5000 eura.

Najbitniji dio zimske opreme i jedan od najvažnijih dijelova automobila su gume. One posreduju između vozila i ceste te su presudne za sigurnost. Već pri temperaturi zraka nižoj od 7 °C ljetne gume gube elastičnost te svojstva prianjanja na podlogu. Ljetna guma po snijegu nema nikakve šanse. Najbitnije, produljuje se zaustavni put.

Produžuje zaustavni put

– Pri temperaturi od minus 10 Celzijevih stupnjeva, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će automobil koji na kotačima ima zimske gume stati nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 m, dok će sa zimskim gumama stati najdalje do 50 m – rekao je Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra HAK-a.

Komentara 11

VI
vidum
18:52 03.01.2014.

Znači, tko ne bude išao na skijanje, bit će kažnjen sa 5000 eura ?

JO
Joschy
22:18 03.01.2014.

Kakav je to zakon? Obavezne zimske gume............ Pa onda ..... ili ljetne gume sa 4 mm profila sa lancima. Gdj je tu logika? U Njemackoj to nema lanci su dodatna oprema a svaka zimska guma mora imati M+S oznaku znaci za snjeg i bljuzgu. Cak se ne priznaju 4 godisnja doba gume.

SJ
Sve je uzalud
18:33 03.01.2014.

..........zamislite koje bi to kazne bile da stoka sitnog zuba može kažnjavati zlostavljanje građana od strane države...........jer eto sve će u Lijepoj našoj biti besprijekorno kad discipliniramo stoku sitna zuba...........Stoka ne razumje da su se pastiri na najgrublji način odvojilala od njih i služi im za mužnju i striženje....predaleko je otišlo zlostavljanje da se stvari razgovorom mogu izbalansirati......Povijesno stoka sitna zuba spala je na grane na kojima nikad u nije bila..........a ovo je tek početak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije