Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Tko će vam prije stati na zebri: vozač skupog ili jeftinog auta

Vjerojatnost da će vozač usporiti smanjuje se za tri posto za svakih dodatnih 1000 dolara vrijednosti njegova automobila
06. travnja 2020. u 15:32 10 komentara 8056 prikaza
Foto: GettyImages

Vozači skupih automobila su najgori, barem kad je riječ o odnosu prema drugim sudionicima u prometu. Naime, istraživanje Sveučilišta Nevada pokazalo je da je manje vjerojatno da će vozač nekog upečatljivog automobila stati kako bi pješaka propustio preko ceste. Vjerojatnost da će usporiti smanjuje se za tri posto za svakih dodatnih 1000 dolara vrijednosti njegova automobila.

ZAŠTITNE MJERE Autoklub 'Maksimir' izdao upute vozačima što učiniti ako trebaju usluge mehaničara

Osnovna teza istraživača sa spomenutog sveučilišta je da se vlasnici skupih automobila osjećaju superiornima nad ostalim sudionicima u prometu te stoga manje suosjećaju s pješacima. Do tog su zaključka došli nakon što su volonteri cestu na pješačkom prijelazu prelazili stotine puta, snimajući i analizirajući kako reagiraju vozači.

Cestu su za potrebe istraživanja prelazili jedan bijelac, jedan crnac, te po jedna bjelkinja i crnkinja, pa se pokazalo i da najveće izglede da se auto zaustavi i propusti ju ima svjetloputa žena. U 31 posto slučajeva automobili su se zaustavili i za žene i za volontere svijetle puti. Muškarce su preko ceste pustili u 24 posto slučajeva, a tamnopute volontere u 25% slučajeva. No, najbolji pokazatelj toga hoće li se automobil zaustaviti pred pješačkim prijelazom ipak je njegova cijena.

- Manja sposobnost da interpretiraju misli i osjećaje drugih, u kombinacinji s narcizmom, kod vlasnika skupih automobila dovodi do nedostatka empatije prema pješacoima - pojasnili su u studiji. Otkrivanje odnosa između vrijednosti automobila i ponašanja vozača nije novo. Na to je ukazala i finska studija po kojoj je kod muškaraca koji posjeduju brža vozila veća vjerojatnost da su tvrdoglavi i bezosjećajni.

Istraživanje sveučilišta iz Helsinkija obuhvatilo je 1892 vozača, a pokazalo je da one koji se često raspravljaju bez argumenata više privlače skupi automobili. Točnije, egocentrični muškarci najčešće će voziti njemačke skupe i brze automobile.

Iluzija
Prva stvar koju ugledate na fotografiji otkrit će zašto ste privlačni drugim ljudima
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom