Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autoosiguranje

Od ulaska u Europsku uniju prosječna polica je 500 kuna jeftinija

13.10.2021.
u 19:56

Uz obveznu policu autoosiguranja građani kao najčešća dodatna pokrića ugovaraju osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, zaštitu bonusa, zaštitu od nekih rizika od oštećenja vozila uslijed različitih vremenskih nepogoda

Liberalizacijom tržišta obveznog autoosiguranja 2013. godine, kada smo pristupili Europskoj uniji, bitno su smanjene police osiguranja hrvatskim vozačima. Tako je prije osam godina prosječna cijena police obveznog autoosiguranja stajala oko 1500 kuna, dok je prosječna polica u 2020. iznosila oko 925 kuna. Time su financijski svakako profitirali građani, a tržište osiguranja ostalo je stabilno.

Danas se osiguravajuća društva raznim popustima i bonusima bore za svakog kupca pa od toga vozači imaju koristi zbog nižih cijena osiguranja. Osim toga, osiguranje nikad nije bilo jednostavnije ugovoriti jer se to može i digitalnim putem, a odnedavno čak više nije potrebno
pristupiti s policom osiguranja na tehnički pregled, odnosno registraciju budući da se sve sklopljene police osiguranja elektronički dostavljaju nadležnim institucijama.

– Hrvatski osiguratelji doista nude osiguranje od automobilske odgovornosti po cijenama koje su za potrošače iznimno povoljne budući da vlada intenzivna tržišna utakmica i na tom području. Svi osiguratelji nastoje se približiti afinitetima i preferencijama klijenata pri ugovaranju police osiguranja – sve ovisi o željama klijenata. Neki to vole riješiti na sastanku sa zastupnikom, netko putem weba ili call centra – pojašnjavaju iz Hrvatskog ureda za osiguranja (HUO).

Dakle, ako želite uštedjeti, istražite koji vam osiguravatelj nudi bolje uvjete, bilo na internetu, telefonski ili izravno u njihovim poslovnicama. Nije rijetkost da se za konkretni automobil dobije bitno različita ponuda kod nekoliko osiguravatelja. Isplati se istražiti i nazvati jer uštede mogu biti osjetne.

Valja podsjetiti da je, prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, svaki vlasnik vozila dužan prije uporabe vozila sklopiti ugovor o osiguranju te ga obnavljati dok je prijevozno sredstvo u prometu. Iznimno je bitno ne koristiti vozilo koje nema pokriće osiguranja od automobilske odgovornosti jer će u protivnom vlasnik i vozač u konačnici platiti štetu koju prouzroče, a koja može biti u milijunskim iznosima.

Preporuka je da svi ugovaratelji osiguranja od automobilske odgovornosti dobro prouče ponude osiguratelja, pogodnosti i dodatne proizvode koji idu uz takvu vrstu osiguranja, a sve kako bi osiguranje u konačnici bilo prilagođeno njihovim potrebama. No treba imati na umu da ima i onih koji nisu dobronamjerni. Primjerice, vozača koji lažiraju štete.

– Hrvatski ured za osiguranje ne raspolaže podacima o ukupnom broju lažnih prijava šteta za osiguranje od automobilske odgovornosti u 2020. godini. Nažalost, postoje takvi pokušaji protiv kojih se osiguratelji uspješno bore te je primjetan trend boljeg dijagnosticiranja, sprečavanja i kažnjavanja osoba koje pokušavaju takve prijevare, sve korištenjem naprednih analitičkih alata – odgovaraju iz HUO-a.

Svakako provjerite i imaju li neki osiguravatelji određene akcijske pogodnosti kada se kod njih ugovori osiguranje. Primjerice, osim novčanog popusta znaju nuditi i popuste za, primjerice, ugovaranje pomoći na cesti kao dodatak osnovnom obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti. Osim toga, neki osiguravatelji nude osjetan popust na kasko osiguranje ako se kod njih ugovori obvezno osiguranje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije