Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Novi električni Renault Zoe prelazi 390 km

Zoe dolazi s novim dizajnom i izgledom je prilagođen novom Cliju, a donosi i više opreme poput standardnih LED prednjih svjetala. Nova su i stražnja svjetla, kao i unutrašnjost
03. srpnja 2019. u 11:02 2 komentara 872 prikaza
Renault Zoe
Foto: Renault
Pogledajte galeriju 1/7

Renault, kao lider elektromobilnosti u Europi, predstavlja već treću generaciju modela Zoe, svog gradskog automobila na struju koji se premijerno - kao pionir automobila na struju u Europi - pojavio 2005. godine, ali samo kao konceptno vozilo koje nije bilo u tržišnoj prodaj. Prodajni model stigao je 2013. godine.

Utrka legendi bivše Jugoslavije Fićo, buba, yugo... Utrka legendi bivše Jugoslavije - možete li pogoditi tko je pobijedio?

Francuzi ga predstavljaju kao novu generaciju, iako bi to u svijetu autoindustrije standardno nazvali redizajnom, budući da su dimenzije i platforma ostale istovjetne onima kod sadašnjeg modela. Zoe je dizajnerski ušminkan te su mu poboljšani pogonski sklop i baterija. Ali, za automobile na struju koji su sada u velikoj ekspanziji očito vrijede druga pravila. Manje bitno, nova generacija ili opsežan redizajn, u svakom slučaju Zoe nudi velike promjene, a na tržištu će mu se uskoro pojaviti i novi takmaci – blizanci Peugeot e-208 i Opel Corsa-e.

Renault Zoe
1 / 7
Renault Zoe

Zoe dolazi s novim dizajnom i izgledom je prilagođen novom Cliju, a donosi i više opreme poput standardnih LED prednjih svjetala. Nova su i stražnja svjetla. Potpuno je nova i unutrašnjost u kojoj dominira veliki okomito postavljen središnji multimedijski zaslon (veći opcijski je 9,3-inčni, dok je u početnoj opremi 7-inčni ekran), a iza upravljača se nalazi 10” digitalna instrumentna ploča.

Promet Hoće li pomoći? Od 2020. godine svi novi auti u EU morat će imati ovaj sustav

Zoe nudi potpuno novi informacijsko-zabavni sustav “Easy Link”, koji mijenja dosadašnji “R-Link”. Apple Carplay i Android Car dolaze u početnoj opremi.

Dimenzije su ostale iste te je Zoe i dalje dug 408,4 centimetara. Najvažnije novosti ipak su ispod karoserije. Prije svega tu je nova baterija koja u najjačem modelu Z.E. 50 sada nudi kapacitet od 52 kWh (dosad je najjači model Z.E. 40 nudio 41 kWh). Tako će sada Zoe prema WLTP ciklusu moći prijeći 390 kilometara s jednim punjenjem baterija.

Osim toga, zahvaljujući funkciji brzog punjenja i DC tehnologiji, Zoe se sada može puniti CCS priključkom u kratkom vremenu.

Automehaničar Bitna stavka Ne kupujte auto ako ovo ne znate: Evo koliko stoje rezervni dijelovi za razne modele

Novi će Zoe biti dostupan uz dva motora, slabiji R110 sa 110 KS i 225 Nm te snažniji R135 sa 136 KS i 245 Nm okretnog momenta.

Gore spomenuti domet od 390 km odnosi se na snažniju R135 verziju, dok slabiji još nije homologiran.

Novi Zoe na tržištu se očekuje najesen, a cijena mu još nije poznata. Sadašnja cijena za verziju R110 s baterijom kapaciteta 41 kWh iznosi 272.700 kuna, a uz izdašni poticaj od 80.000 kuna mogao se kupiti za već mnogo prihvatljivijih 192.700 kuna.

DOŽIVLJAVA RENESANSU
Ovaj hrvatski gradić sa samo 1800 stanovnika ima ulaganja od gotovo 300 milijuna kuna!
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom