Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Napokon i kod nas olakšice za ekoautomobile

Iznosi olakšica još se ne znaju, ali Ministarstvo zaštite okoliša mora ih objaviti uskoro. Prije se govorilo o kuponima od 20.000 kuna
07. ožujka 2014. u 17:00 0 komentara 2004 prikaza
električni automobili
Foto: DPA/PIXSELL

Iako većina zemalja u Europskoj uniji potiče kupnju hibridnih i električnih vozila, Hrvatska je u tome potpuno podbacila.  No i to bi se uskoro moglo promijeniti.

Kako neslužbeno doznajemo, iz Ministarstva zaštite okoliša Hrvatska će kupcima hibrida i električnih automobila uskoro početi davati subvencije, a o kolikim se točno iznosima radi znat će se vrlo brzo jer je izrada natječaja u tijeku.

Iza Srbije i Slovenije

Time će se i Hrvatska napokon nakon svojih susjeda Slovenije i Srbije svrstati među zemlje koje su svjesne koliko su “zeleni automobili” važni u smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Ideja nije nova. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost takve je poticaje najavljivao i prije, međutim, bez konkretnih rezultata. No stvari su se očito promijenile te je napokon i taj veliki iskorak došao na red.

Automobili su veliki zagađivači okoliša

– Automobili su veliki zagađivači okoliša i zbog toga država treba davati subvencije za kupnju takvih automobila – smatra profesor s Prometnog fakulteta Ivan Dadić. S njime se slaže i potpredsjednik stranke Orah Davor Škrlec koji je sustav subvencija za kupnju hibrida i električnih vozila počeo razvijati još dok je bio pomoćnik bivše ministrice zaštite okoliša Mirele Holy.

– Naša je ideja bila da se kupnja takvih vozila potiče tako da se kupac na temelju predračuna koji dobije u autokući natječe za sredstva u Fondu za zaštitu okoliša – objašnjava Škrlec. Tada, dakle prije dvije godine, Fond je, kaže Škrlec, za takve subvencije mogao dati 150 do 200 milijuna kuna. – Iznosi subvencija o kojima smo raspravljali bili su od tri do pet tisuća eura, s time da bi se najviši iznosi dobili samo za kupnju čistih električnih vozila – napominje Škrlec.

Prodano 100 hibrida

Iako pozdravlja namjeru da napokon i Hrvatska krene sa subvencijama, to nije dovoljno. Trebalo bi se, kaže, poticati poreznim olakšicama vlasnike rent-a-car agencija, dostavne službe, taksiste... da što više koriste zelene aute.

Iz krugova automobilskih zastupnika doznajemo da su olakšice pri kupnji automobila koji manje troše i manje zagađuju već dulje vrijeme vruća tema. Autokuće subvencije traže već dugo, ali službenih reakcija nema.

Službene potvrde nema

Neslužbeno su se spominjali državni kuponi od 20.000 kn – najprije samo za električne modele, pa i za hibride, da bi na kraju u igru ušli svi auti kojima je CO2 manji od 80 g/km. No službene potvrde i dalje nema. Hibridi su lani pojeftinili uvođenjem novih trošarina, ali ne svi. Zbog svega ne iznenađuje i što je lani u Hrvatskoj prodano samo stotinjak hibrida.

Iako većina sugovornika podržava subvencije, naftni stručnjak Davor Štern smatra da vrijeme krize nije najbolje za uvođenje takvih subvencija.

– Hrvatska si to sada ne može priuštiti. Niti takve automobile proizvodimo niti imamo dovoljno struje – zaključuje Štern.

>>Elektromobili bi u Koprivnicu iz Japana mogli stići najranije u srpnju

>>Rimac predstavlja dvokotač: Naša tvrtka pomiče granice električnih vozila!

Olakšice pri kupnji u ekoautomobila u EU

Velika Britanija - hibridi: nema, električni automobili 5000 GBP

Francuska - hibridi: 2000 - 4000 eura, električni automobili: 7000 eura (do 20 g CO2/km)

Španjolska - hibridi: 1000 - 2300 (ovisno o regiji), električni automobili: 2000 - 6000 eura

Italija - hibridi: 4000 eura (do 95 g CO2/km), električni automobili: 5000 eura (do 50 g CO2/km)

Portugal - hibridi: 50 posto poreza na vozilo, električni automobili: bez poreza

Irska - hibridi: 1500 eura olakšice pri registraciji, električni automobili: 5000 eura olakšice pri registraciji

Austrija - hibridi: 1000 eura (ne u svim regijama), električni automobili 750 do 5000 eura

Danska - hibridi: nema, električni automobili: bez davanja pri registraciji vozila

Češka - hibridi 75 do 170 eura, električni automobili: 75 do 170 eura

Mađarska - hibridi:33 do 1160 eura, električni automobili: 160 do 1430 eura

Slovenija - hibridi: nema, električni automobili: 2000-5000 eura

Belgija - vozila tvrtke bez poreza (do 105 g CO2/km)

Cijene automobila u kunama

Citroen D55 Hybrid Airdream - 343.392 kune

Peugeot RXH - 328.295 kuna

Toyota Yaris Hybrid - 116.900 kuna

Citroen C-zero električni - 230.000 kuna

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.