Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANI PROBLEMI

Dizelaši s AdBlue tekućinom sve su brojniji, ali mnogi trgovci još nisu spremni

Toyota
Foto: Toyota
17.02.2017.
u 08:00

Neki prodavači i ne znaju što je to, mnoge je benzinske pumpe uopće ne nude, a ondje gdje smo našli AdBlue tekućinu imaju samo pakiranje od 10 litara

Načinu smanjivanja emisije štetnih tvari u zadnje se vrijeme posvećuje mnogo više pažnje nego ranije. Od početka 2015. tako sva dizelska vozila moraju zadovoljiti propise o emisiji ispušnih plinova, koje je postavila Europska komisija, a poznati su pod nazivom Euro6 normi. Taj propis zahtijeva smanjenje emisija dušikovih oksida (NOx) za 56% u odnosu na Euro5. Ovisno o proizvođaču vozila, pripremljena su različita tehnička rješenja kojima se dolazi do udovoljavanja ekološkim normama.

Kod nekoliko proizvođača tako se išlo na korištenje već poznate tehnologije, doduše iz kamionskog programa. Naime, mnogo je sustava u osobnim automobilima koji prvu primjenu imaju u “teškom segmentu”, a nakon što se usavrše dolazi i do njihova korištenja kod osobnih automobila. Govorimo li o zadovoljavanju ekoloških normi, onda je to svakako SCR (Selective Catalytic Reduction) tehnologija. Riječ je o efikasnom rješenju koje u katalizator ubrizgava otopinu uree (koristi se naziv AdBlue) od koje se dobiva amonijak koji se veže s NOx te nastaju produkti u obliku neopasnog dušika i vodene pare. Znači, da bi se to moglo izvesti, vozilo mora biti opremljeno SCR katalizatorom i spremnikom AdBlue tekućine, koju je potrebno dopunjavati.

Općenito govoreći, potrošnja AdBlue tekućine je ona na razini litre na 1000 kilometara. Naravno, veće brzine i veća opterećenja vozila dovode do povećane potrošnje AdBlue tekućine. Korištenje AdBlue tekućine kod različitih motora, različitih vozila, dovodi i do različitih zapremnina spremnika uree. Tako se danas na tržištu nude osobni automobili sa spremnicima od sedam pa do 25 litara. Za vlasnika ovakvih vozila tu nastaju i manji problemi. Naime, na tržištu je jako mala ponuda AdBlue tekućina, a još i manja mogućnost biranja količine koju namjeravate kupiti.

Tijekom testiranja jednog od vozila koje za zadovoljavanje Euro6 normi koristi SCR katalizator te time treba i AdBlue tekućinu, putno računalo nam je javljalo koliko još kilometara možemo napraviti s količinom AdBlue tekućine koja je u spremniku. Kada je doseg pao na oko 500 kilometara, obavijest o tome čitavo je vrijeme stajala na putnom računalu, koje je time postalo i “blokirano”. Naime, nije davalo pregled ostalih podataka. Krenuli smo stoga po AdBlue tekućinu na benzinsku postaju. Neki prodavači nisu ni znali o čemu govorimo. Crodux ima pakiranje od 10 litara, što nam je previše, idemo na Lukoil – nemaju, nastavljamo prema Petrolu – nemaju, iduća postaja je TA Antunović – nemaju. Ina nudi ono isto pakiranje s početne benzinske postaje, ali čak 30% povoljnije. Nije nam preostalo ništa drugo nego uzeti kanister od 10 litara.

>> Unatoč višoj cijeni, u Hrvatskoj su dizelaši uvjerljivo najtraženiji

Komentara 8

MI
miso
10:21 17.02.2017.

Kad sve ovo pročitam žurim kupiti još jedne cipele, jer njihovo vrijeme opet dolazi, od majmuna do čovjeka bez cipela, zatim s cipelama, pa s autom i sve sada natrag!

KR
kreso3
09:24 17.02.2017.

Mom rođaku se dogodilo da na putu, po povratku iz Milana za ZG, ostane bez tog adblu-a i otišao mu je kompjuter u blokadu, Mazda 3 je u pitanju, pod blokadom nije mogao brže od 80 kmh i po povratku u ZG sva je stalo, ...u servisu su tražili 20.000 kn za izmjenu katalizatora, ulijevanje tog aditiva adblue i neki reset kompjutera i pitajboga za šta ga sve nisu htjeli oženiti, ...otišao je u servis zamjenskim auspusima i sve to su mu rješili za 7.500 kn!!! Samo da znate da vas ne ožene ovi naši ovlašteni servisi!!! KH

FR
fred70
12:43 17.02.2017.

Mene je auto već na 7000km upozorio da je ad-blue na kraju i da moram dopuniti. Ali zavisi i od veličine adblue spremnika i i koliko proizvođač adblue tekučine ubrizgava u sistem da bi postigao željeni učinak. Tesko je rečiči dali če Auto izdržati od servisa do servisa (čiji razmaci se mogu znatno razlikaovati), ali često se tako planira. Uglavnom nije niti problem kupiti sam tekučinu i nadopuniti je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije