Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Mladi vozači mogu voziti kamion sa 400, ali ne smiju auto sa 120 KS

Vozači mlađi od 24 godine pokušavaju pokrenuti tromi sustav te izmijeniti sporni članak 221. Zakona o sigurnosti prometa
28. rujna 2013. u 13:30 0 komentara 17275 prikaza
auto škola
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Mladi vozači u Hrvatskoj su ugrožena kategorija. Zakon o sigurnosti prometa sve ih trpa u istu košaru, te pretpostavlja da će počiniti prekršaj. Svim vozačima mlađima od 24 godine zabranjeno je voziti automobil snažniji od 109 konjskih snaga (80 kW).

Nije sve u snazi motora

No, to je sporno iz više razloga. Prije svega, kako se može pretpostaviti da je 23-godišnji vozač s pet godina vozačkog iskustva na cesti veća opasnost od, primjerice, 45-godišnjaka koji je tek mjesec ranije položio vozački ispit? Kako netko može smatrati sigurnijim vožnju u 20 godina starom autu koji udovoljava Zakonom propisanoj snazi, nego u tri godine starom obiteljskom kompaktu koji propisanu snagu premašuje za deset ili 20 konja? Skupina vozača koje Zakon klasificira kao 'mlade' prosvjeduje protiv takvog tretmana.

- Nije bitno što se nalazi ispod poklopca motora već je bitno što je u glavi vozača - tvrde - Nama, tzv. mladim vozačima krši se temeljno Ustavno pravo, a to je jednakost pred zakonom. Također nas se diskriminira po dobi, što se protivi Zakonu o suzbijanju diskrimninacije.

Uputili su dopis i Pučkoj pravobraniteljici, iz čijeg su ih ureda izvijestili da prikupljaju podatke od različitih institucija, kako bi dobili uvid u cjelovitu sliku. No, napomena na kraju dopisa govori i da 'mladi' vozači nemaju puno simpatizera.

- Brojne prometne nesreće koje su u posljednje vrijeme skrivili mladi vozači sigurno otežavaju argumentaciju inicijative za izmjenu sporne zakonske odredbe, o čemu u konačnici odlučuje Hrvatski sabor - stoji u dopisu iz ureda Pučke pravobraniteljice. Iz MUP-a, međutim, doznajemo da je broj prometnih nesreća koje su skrivili mladi vozači u padu, i taj je trend očit već godinama.

Stariji nisu nužno iskusniji

- Definicija mladih vozača nije dobra. U prijašnjem zakonu mladi vozač je bio novi vozač. Možete sa 50 godina položiti vozački ispit i iako imate zrelost i životno iskustvo, tek trebate steći vozačko iskustvo. Najčešća greška zbog koje se događaju prometne nezgode je brzina, ali ona može biti i dopuštena, a da nekoga unesrećite. Snaga motora ima veze samo s ubrzanjem! Ograničenje snage motora dijelom ima veze s prometnim nesrećama, ali većinom nema. Ipak, ne treba novim vozačima dopuštati da voze automobil sa 250 konja, jer s takvim autom onaj tko ga kupi ide na poseban tečaj proizvođača. I onda ga da djetetu... Preporučam da se u takvim slučajevima kazni vlasnik vozila - smatra doktor znanosti Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti.

Upozorava da u hrvatskom društvu nedostaje prometne kulture, te da mlade vozače treba educirati, ali ne od trenutka polaganja vozačkog ispita, već puno ranije, i to uvođenjem prometnog odgoja kao nastavnog predmeta u osnovne škole.

Dakle, ne treba novim vozačima dozvoliti neograničenu ergelu pod pokopcem motora, ali ni ograničenje od 109 KS nije dobro, jer roditelji mladih vozača većinom imaju nešto snažnije automobile. Za dva vozila novca pretežno nemaju, pa mladi ili krše propis ili se voze u starim, tehnički neispravnim autima, jer si jedino takve mogu priuštiti.

- Apsurda tu ima više! Mladi vozač-profesionalac može upravljati kamionom od 400 KS, radnim strojem od 500 KS, autobusom od 400 KS sa 50 putnika, a ne smije malo jačim automobilom. Moj prijatelj je profesionalni vozač. Zaustavili su ga dok je upravljao autom jačim od dozvoljenog i isključili ga iz prometa. Otišao je doma, sjeo u kamion od 420 KS i nekoliko puta se provezao kraj tih istih policajaca koji su ga isključili iz prometa - ogorčen je naš sugovornik.

>> Akcija sigurnosti u prometu povodom Dana mladih

>> U Njemačkoj dvostruko skuplje, a vježba se manje

Ukupno su skrivili manje prometnih nesre

Ukupno su skrivili manje prometnih nesreća

U sedam mjeseci ove godine mladi vozači skrivili su ukupno 2482 prometnih nesreća(-11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine). Od tih nesreća 24 su bile s poginulim osobama (-17,2%), 933 s ozlijeđenima (-13,9), a 1525 s materijalnom štetom (-9,6%). Svi ti pokazatelji su u padu u odnosu na prošlu godinu. U sedam mjeseci ove godine mladi vozači skrivili su, upravljajući automobilom snage jače nego je dozvoljeno, 329 nesreća, od čega 4 s poginulom osobom, 93 s ozlijeđenima, a 232 s materijalnom štetom - navode iz Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH.

U prvih osam mjeseci, pak, mladi vozači uzrokovali su 1125 prometnih nesreća (pad od 9,2 posto). No, ne možemo ne uočiti da statistika MUP-a u kategoriju 'mladi vozači' stavlja vozače stare od 16 do 24 godine. Dakle, ovdje je još manje onih koji su s položenim vozačkim ispitom nesreću skrivili za volanom automobila, jer ubrojani su i malodobni vozači bicikala i slabijih skutera te motocikala.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.