Naslovnica Auti

Legalizacija autoplinskih uređaja od 15. 7. samo uz račun

U Hrvatskoj trenutačno postoji više od 65.000 registriranih vozila na autoplin, dok se procjenjuje da na našim cestama vozi još oko 6.000 neregistriranih vozila na UNP
11. srpnja 2012. u 09:16 3 komentara 447 prikaza
autoplin
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL

Neovlaštena ili ilegalna ugradnja plinskih uređaja u automobile bit će onemogućena od 15. srpnja jer će od toga dana svi ovlašteni serviseri u Hrvatskoj, uz uobičajenu tehničku dokumentaciju, vlasnicima motornih vozila morati priložiti i odgovarajući račun za obavljenu uslugu ugradnje plinskih uređaja i opreme. U suprotnom u stanicama za tehnički pregled vozila (STP) neće se moći registrirati vozilo na plin, odnosno legalizirati ugradnja plinskih uređaja, izvijestili su iz  Hrvatske UNP-udruge u svezi s kvalitetnijom zaštitom vozača kao korisnika usluge (potrošača), suzbijanja rada na crno te sprečavanja ilegalne ugradnje plinskih uređaja i opreme u automobile pokretane autoplinom i metanom.

U Hrvatskoj trenutačno postoji više od 65.000 registriranih vozila na autoplin, dok se procjenjuje da na našim cestama vozi još oko 6.000 neregistriranih vozila na UNP.

Cilj je do kraja ove godine u potpunosti urediti i stručno ojačati hrvatsko tržište autoplinom i metanom kao konačnu pripremu za ulazak na jedinstveno tržište EU, na kojem je ilegalna ugradnja plinskih uređaja nepoznat pojam.

UNP udruga po prvi je put službeno objavila i podatke o inspekcijskom nadzoru na ovlaštenim servisima. 

U prvih šest mjeseci ove godine Služba inspekcije cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture obavila je 123 inspekcijska nadzora nad servisnim radionicama za ugradnju i održavanje plinskih uređaja i opreme za pogon motornih vozila plinom na području cijele Republike Hrvatske.

Utvrđeno je da su 33 radionice prestale postojati, 10 radionica poslovalo je na adresi različitoj od one iz rješenja koje izdaje nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a 9 radionica nije imalo zaposlenog ovlaštenog servisera. O tim su nepravilnostima obaviješteni Uprava cestovnog prometa, Centar za vozila Hrvatske i Državni inspektorat.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • Deleted user:

    ha ha ha ha legalizacija autoplinskih uređaja svako ministarstvo svoju legalizaciju ima

  • InfoMan:

    Njemacka: cim se pocelo pricati o dnevnim svjetlima donesen je zakon koji je tocno naveo cemu sluze, gdje i kako se montiraju, kakva moraju biti i kazne ako ne zadovoljavaju propisanom standardu. Hratska: vozaci ugradjuju plin vec 20 godina, drzava ... prikaži još!a uredno uzima poreze i tek sada odlucuje donjeti nekakvi standard. Da bi se moglo uopce proci na tehnickom mora se imati racun. Koliko se po zakonu mora cuvati racun?

  • lukaluka:

    Uopće ne razumijem poantu ovog članka. Želi li se reći da do sada nismo morali imati račun za ugradnju plina? Ili ćemo morati tražiti račune za televizore i hladnjake koji su stari preko 20 god, te dokazivati njihovo vlasništvo?