Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POPLAVLJENA' VOZILA

Kupuju vozila za pola cijene, potom ih prodaju u dijelove

poplava
Foto: ilustracija
20.02.2015.
u 08:59

kupci kažu kako je većina dijelova neiskoristiva jer su korozirali od stajanja u vodi

Kupiš rabljeni auto, star četiri godine, za koji je prodavač "dao ruku" da radi kao nov. Samo je zaglavljen mehanizam na desnom prozoru i unutra se osjeća neki čudan, pomalo ustajao miris. Nakon mjesec dana i drugi prozor počne zapinjati, poslije dva crkne servo upravljač, poslije tri pokvari se elektronika, a ustajao miris se i dalje oseća. I onda odeš kod mehaničara i saznaš da je auto, zapravo, "nastradao" u svibanjskim poplavama, priča je Uroša K. (29) iz Kragujevca koju je prenio B92, o fabiji koju je kao "očuvanu, staru pet godina" kupio za 4000 eura.

Ovo nije usamljen slučaj jer su brojni kupci rabljenih automobila čiji se limeni automobili počnu "ponašati neobjašnjivo". Ni BiH, koju su pogodile svibanjske poplave, nije iznimka. Iako u posljednje vrijeme na ovom području vlada zanimanje, ali za prodaju autodijelova. Kako nam je kazao jedan automehaničar s područja koje je bilo pod vodom, nije uzimao takve automobile jer, kako kaže, od toga nema ništa.

- Strada elektronika. Možete ga popraviti tako da izmijenite sve. Jer voda kad uđe u bilo koji kabel pravi spoj, automobil se poslije zapali, tako da od toga nema ništa - kaže nam. Tako već imamo dosta slučajeva na bh. cestama zapaljenja automobila, a uzrok su većinom elektroinstalacije. Autodijelovi poplavljenih vozila prodaju se i preko oglasa na internetu, pa je tako jedan oglas u svega dva tjedna prikupio gotovo 4000 "pregleda".

- To je bilo aktualno prije desetak dana, a sva su se vozila većinom rasprodala - kazao nam je jedan kupac iz Bijeljine. Kazao nam je i ako se radi o novijem programu, automobilu koji realno stoji 5000 eura, da se mogao kupiti i do 70 posto ispod cijene.

- Ali to sve ide za otpad. Jer je sve koroziralo, od elektronike pa nadalje - kaže nam Bijeljinac.

Jedan ovakav kupac iz Hercegovine kazao je, pak, kako je slabije zanimanje bilo zbog nedostupnosti vozila koja se nalaze u RS-u, pa se okrenuo uvozu iz Italije.

- Sva vozila iz poplava su većinom prodana, rijetko ih tko popravlja. Sigurno je 90 posto prodano - kazao nam je Tuzlak koji je kazao kako se u pola cijene može kupiti "poplavljeni auto".

Dodaje i da su automobile koje su kupovali rastavljali na dijelove te dalje prodavali one koji su se mogli iskoristiti.

>> Kupujete automobil? Evo na što sve morate paziti!

>> Evo na što trebate paziti kada prodajete automobil

Komentara 3

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:28 01.03.2015.

"Mehaničari ističu kako je građanima najbolje ipak uzeti novi automobil" - ma da??? zovu li možda ovog novinara "kolumbo"?

FU
Fulgencije
11:22 20.02.2015.

Koroziralo? Valjda korodiralo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije